19. Januara 2019. | 22:01
Početna / Drugo / Неуро научници у магичном свету маште

Неуро научници у магичном свету маште

Десети јубиларни међународни скуп неуро научника окупио је протеклог викенда  четрдесетак доктора наука у Конаку манастирa Студеница, на месту где је накад столовао Свети Сава и подигао прву болница под називом „Свети дух” у Србији. Скуп је организовало Друштво за нервне науке „Созeрцање” (Дубоко размишљање) из Шумадије са темом „У сусрет будућности: естетика, етика и друге теме”. Три дана су интезивно изллагали различту проблематику и ишли у сусрет будућности анализирајући здравствене проблематику, додирнувши филозофске и друге аспекте.   

– Манастир Студеница је аутентично место за овакав састав да причамо о естетици и уметности. Налазимо се на светој стопи и духовној авлији на месту на ком је некад столовао наш Свети Сава и на месту где је он основао1207 -12017 године прву српску болницу. У оквиру болнице је одвојио одељење за душевне болеснике, одвојиши их од телесних болесника. Данас је ово место духовна болница. Интезивно смо организовали и радили. Данас смо пуни даљих планова и коперација, собзиром да су са нама и учесници из Републике Српске и Црне Горе. Морам да истакнем да нам је то све омогућио и помогао Архимандат манастира Студеница Тихон Ракићевић који је такоће доктор наука, који се дружио са нама, али и активно учествује у скупу. Нервне науке имају неке везе са Алисом из земље чуда. Ана Марија Матуте члан Шпањолске краљевске академије предложила је да као Алиса из земље чуда прођемо кроз огледало, уђемо у димњак и скренемо лево. Ми овде присутни скренули смо у свет „Неуро науке”, магични свет, свет маште, рекао је приликом отварања Председник  Друштва за нервне науке „Созорцање” професор, доктор Медицинских наука Михајло Пантовоић, неуропсихијатар.

Душа целог скупа, или како су га још учесници назвали „свето тројство” били су подпредседник Драган Раонић истих квалификација као председник и Драган Миловановић професор фармакологије.

Reka i manastir Studenica

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Miloš Ignjatović

Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.