27. Juna 2019. | 10:48
Početna / Bioskop / 24. FAF – Festival autorskog filma 2018: najava i preporuka

24. FAF – Festival autorskog filma 2018: najava i preporuka

24. Festival Autorskog filma održava se od 23. do 30. novembra 2018. na nekoliko lokacija u Beogradu. Ovogodišnji festival će kao i svake godine imati raznovrstan program, pobednike svetskih filmskih festivala, nova ostvarenja reditelja već poznatih publici i zanimljive filmove koji prikazuju nešto putpuno drugačije i novo u autorskom filmu. Veliki broj filmskih stvaralaca čiji će filmovi biti u ovogodišnjem programu održaće i nekoliko radionica. U glavni program ovogodišnjeg festivala uvršćeno je dvadeset i šest ostvarenja od kojih se deset takmiči za Gran pri festivala Aleksandar Saša Petrović. Filmovi domaćih reditelja koji će biti u takmičarskom programu su Teret Ognjena Glavonića, Ti imaš noć Ivana Salatića i Granice, kiše Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića. Film japanskog reditelja Hirokazu Korede Kradljivci, ovogodišnji dobitnik Zlatne palme u Kanu, svečano će otvoriti festival. Gledaoci će imati priliku da pogledaju najbolje autorske filmove ovogodišnje produkcije kroz drugačiji pogled na život i planetu koju neprekidno pustoše vojske, mediji, korporacije, povelje i zakoni.

Pored glavnog programa, tu su i programski segmenti Hrabri BalkanBande à partCinéfondationACID kao i specijalne projekcije. Na festivalu će biti prikazano još ostvarenja koja su obeležila Kanske kao i ostale svetske festivale. MARKETING U FILMU je događaj MEDIA deska Srbije koji se organizuje u saradnji sa Festivalom autorskog filma, 26. i 27. novembra, a koji vodi Mathis Noschis.

U okviru ACID programa, u saradnji sa Francuskim institutom uvedena je novina, ACID pop, koji ima za cilj otvaranje dijaloga između publike i reditelja filma. Ove godine Festival sa zadovoljstvom prikazuje i retrospektivu velikog francuskog reditelja Žaka Riveta. Retrospektivu će otvoriti film Kaluđerica 25. novembra u 20h u Velikoj Sali Jugoslovenske Kinoteke, a pre same projekcije, od 19h, biće predstavljeno prvo izdanje knjige Fakulteta za Medije i komunikacije pod nazivom Žak Rivet: Tekstovi i razgovori.

Plakat 24. Festivala autorskog filma kreirala je vizuelna umetnica Vesna Pešić Becha. Inspirisan je čuvenom fotografijom iz filma Želimira Žilnika Rani radovi, dela u kojem revolucionarni, utopijski duh ’68 nalazi svoj najekstremniji izraz. Na fotografiji je tumač jedne od glavnih uloga, legendarni novinar Bogdan Tirnanić; autor fotografije je Andrej Popović.

Umetnički tim festivala čine: Igor Stanković, direktor Festivala autorskog filma, Srdan Golubović, predsednik Saveta festivala, Srđan Vučinić, umetnički direktor festivala, Stefan Arsenijević, kopredsednik Saveta festivala, Vladimir Perišić, selektor programa Bande à part i Stefan Ivančić, selektor programa Hrabri Balkan.

Glavna lokacija festivala ove godine biće Kombank Dvorana, a festival će se održavati i u Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, bioskopu Fontana, bioskopu Vlada Divljan, Domu Kulture Studentski grad, bioskopu Art Kolarčeva Zadužbina.

Glavni program festivala na linku ovde.

Prodaja karata od 17. novembra na svim lokacijama igranja filmova. Cena u zavisnosti od vremena projekcije iznosi 100, 150, 200, 250, 300 i 350 rsd. Karte će moći da se kupe na blagajnama Kombank dvorane, Doma omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu kulture Studentski grad, bioskopu Fontana, UK Parobrod i Art bioskopu, dok će blagajne Muzeja Jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11) i Zgrade Jugoslovenske kinoteke (Uzun Mirkova 1) prodavati karte sat vremena pred početak projekcije.

Top 10 preporuka bloga – USKORO!

Publika ima priliku da po svojoj tradiciji festivala, uz FEST i PALIĆ najnačajnijeg kod nas, pogleda najumetničkije festivalske i nagrađivane filmove ove godine. U zaista sjajnoj selekciji, bilo je veoma teško odlučiti se za top 10 preporuku. Na osnovu odgledanih trejlera i nagrada koje su filmovi dobili ovo bi bila lista filmova koje nijedan filmofil ne bi trebalo da propusti, barem kada se tiče filmova glavne selekcije. Uživajte u pravoj filmskoj umetnosti!  

TERET / Teret/ The Load / 98’ / Srbija, Francuska, Hrvatska, Iran, Katar
Režija: Ognjen Glavonić
Scenario: Ognjen Glavonić
Uloge: Leon Lučev, Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović

24. novembar I 20:00 I Kombank dvorana
26. novembar I 16:30 I Kombank dvorana
27. novembar I 21:00 I Fontana
28. novembar I 21:30 I Dvorana kulturnog centra
29. novembar I 18:30 I Centar za kulturu Vlada Divljan
30. novembar I 19:00 I Dom kulture Studentski grad

Kan 2018, Toronto 2018, Sarajevo 2018 – najbolji glumac, Kotbus 2018 – specijalno priznanje, nagrada FIPRESCI

Vlada radi kao vozač kamiona tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine. Vozeći kamion sa nepoznatim teretom sa jedne kosovske destinacije do Beograda, Vlada susreće najrazličitije likove u ratom zahvaćenoj Srbiji. Teret otvara pitanja ne samo o odnosu prošlosti i sadašnjosti kroz kosovsku dramu iz devedesetih godina prošlog veka, nego i o potrebi ljudi koje žive na Balkanu da povežu rasturen istorijski narativ kroz život više generacija.

KRADLJIVCI / Manbiki kazoku / Shoplifters 121’ / Japan
Režija: Kore-eda Hirokazu
Scenario: Kore-eda Hirokazu
Uloge: Lily Franky, Ando Sakura, Matsuoka Mayu, Kiki Kilin, Jyo Kairi, Sasaki Miyu

23. novembar I 20:00 I Kombank dvorana
24. novembar I 18:30 I Centar za kulturu Vlada Divljan
24. novembar I 19:00 I Fontana
26. novembar I 13:30 I Kombank dvorana
24. novembar I 14:30 I Fontana
26. novembar I 21:00 I Dom kulture Studentski grad
27. novembar I 17:00 I Dom kulture Studentski grad  

Kan 2018 – Zlatna palma

Priča prati siromašnu porodicu, koja živi na ivici egzistencije u predgrađu Tokija. Da bi preživeli, bave se sitnim krađama. Nakon jedne od njih, nailaze na napuštenu devojčicu i prihvataju je kao člana svoje porodice. Iako su siromašni i u neprekidnoj borbi za opstanak – kada su zajedno, svi oni izgledaju kao veoma srećna porodica. Njihove tajne iz prošlosti počinju da se otkrivaju nakon incidenta koji će ugroziti porodičnu idilu…

DRVO DIVLJE KRUŠKE / Ahlat Agaci / The Wild Pear Tree 188’ / Turska, Francuska, Nemačka, Bugarska, Švedska
Režija: Nuri Bilge Ceylan
Scenario: Nuri Bilge Ceylan
Uloge: Hazar Ergüçlü, Murat Cemcir, Ahmet Rifat Sungar, Ercüment Balakoglu

Kan 2018 

Sinan strastven ljubitelj književnosti, oduvek je sanjao da postane pisac. Po povratku u svoje rodno selo, on se iz sveg srca trudi da prikupi novac neophodan za objavljivanje svoje prve knjige. Ali očevi dugovi ga sustižu…

ŽIVI BRZO, UMRI POLAKO / Plaire, aimer et courir vite / Sorry angel 132’ / Francuska
Režija: Christophe Honoré
Scenario: Christophe Honoré
Uloge: Pierre Deladonchamps, Vincent Lacoste, Denis Podalydès

Kan 2018

Žak je pisac iz Pariza. Iako još uvek nije napunio 40 godina, više ne veruje da je bolji deo života pred njim. Na drugoj strani Artur, student iz Bretanje, stalno je nasmejan; on odbija i da pomisli da postoji nešto u životu što nije moguće. Žak i Artur će se dopasti jedan drugom. Kao u nekom divnom snu, kao u nekoj tužnoj priči.
 
SUTON / Napszállta / Sunset / 142’ / Mađarska, Francuska
Režija: László Nemes
Scenario: László Nemes
Uloge: Susanne Wuest, Vlad Ivanov, Juli Jakab

29. novembar I 20:00 I Kombank dvorana
30. novembar I 13:30 I Kombank dvorana
30. novembar I 21:00 I Fontana
30. novembar I 21:00 I Dom kulture Studentski grad
01. decembar I 17:00 I Dom kulture Studentski grad
01. decembar I 21:00 I Centar za kulturu Vlada Divljan 

Venecija 2018 – FIPRESCI nagrada

Novi film reditelja filma Šaulov sin Lasla Nemeša koji je prikazan na upravo završenom Venecijanskom festivalu. Priča prati mladu devojku koja želi da radi u legendarnoj prodavnici šešira – prodavnici koja je nekada bila u vlasništvu njenih roditelja. Kada novi vlasnik odbije da je zaposli, ona započinje potragu za svojom izgubljenom prošlošću… Autor Saulovog sina na opčinjujući način prikazuje samrtnu agoniju Austrougarske imperije u ovoj misterioznoj drami.(The Guardian)

NE ZANIMA ME DA LI ĆEMO SE UPISATI U ISTORIJU KAO VARVARI / Îmi este indiferent daca în istorie vom intra ca barbari /I Do Not Care If We Go Down in History as Barbarians 140’ / Rumunija, Češka Republika, Francuska, Bugarska, Nemačka
Režija: Radu Jude
Scenario: Radu Jude
Uloge: Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Bogdan Alexandru, Ion Rizea, Claudia Ieremia, Ion Arcudeanu

Karlove Vari 2018 – najbolji film

„Ne zanima me da li ćemo se upisati u istoriju kao varvari“. Ove reči, izgovorene na sastanku Saveta ministara leta 1941. godine, označile su početak etničkog čišćenja. Jedna mlada umetnica planira da u vidu performansa rekonstruiše događaje iz 1941, kada je rumunska vojska na nalog vlade počinila masakr nad jevrejskom manjinom na Istočnom frontu.

SVI ZNAJU / Todos lo saben / Everybody Knows 130’ / Španija, Francuska, Italija
Režija: Asghar Farhadi
Scenario: Asghar Farhadi
Uloge: Penélope Cruz, Javier Bardem, Bárbara Lennie, Ricardo Darín, Jaime Lorente

Kan 2018, Toronto 2018

Priča prati Loru koja sa porodicom iz Buenos Airesa putuje u rodni grad u Španiji na sestrino venčanje. Usred veselog porodičnog okupljanja i proslave, Lorina ćerka nestaje: ubrzo saznaju da je kidnapovana. U teškim danima koji slede, rastu tenzije među članovima porodice i njihovim poznanicima, dok duboko skrivane tajne izlaze na videlo.

JEDAN DAN / Egy nap / One day 99’ / Mađarska
Režija: Zsófia Szilágyi
Scenario: Zsófia Szilágyi, Réka Mán-Várhegyi
Uloge: Zsófia Szamosi, Leó Füredi, Ambrus Barcza, Zorka VargaBlaskó, Márk Gárdos

Kan 2018 – FIPRESCI nagrada

Ana ima 40 godina, uvek je u žurbi. Ima troje dece, muža i finansijske brige. Ona posao izvršava u roku, daje obećanja, vodi računa o kući i misli na sve. Ali ona nikada nema vremena za svoga muža. Oseća da ga gubi, da neće moći večno izbegavati ono što neminovno sledi.

ŽIVOT MEĐU ZVEZDAMA / High Life 110’ / Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Poljska, SAD
Režija: Claire Denis
Scenario: Robert Pattinson, Mia Goth, Juliette Binoche, André Benjamin
Uloge: Eva Melander, Eero Milonoff, Viktor Åkerblom, Joakim Olsson

Toronto 2018, San Sebastijan 2018 – FIPRESCI nagrada

Monte je samo jedan od nekoliko osuđenika na smrt koji dobijaju šansu da umesto izvršenja kazne odu u samoubilačku misiju u svemir, kako bi prikupljali energiju iz crne rupe. Doktorka koja je sa njima na misiji koristi situaciju u cilju sprovođenja svog eksperimenta u kojem opsesivno istražuje ljudsku sposobnost za reprodukciju u svemiru. Sumorna sudbina i skučeni prostor u kojem se posada nalazi dovode do brutalnog nasilja.

GRANICA / Gräns / Border 110’ / Švedska, Danska
Režija: Ali Abbasi
Scenario: Ali Abbasi, Isabella Eklöf
Uloge: Eva Melander, Eero Milonoff, Viktor Åkerblom, Joakim Olsson

Kan 2018 – Najbolji film u programu Izvestan pogled

Graničarka Tina ima neverovatan osećaj da prepozna krijumčarenje. Jednoga dana sa trajekta silazi čovek sumnjivog izgleda, koga nije u mogućnosti da pročita. Kada ne uspe da dozna šta krije, ona postaje opsednuta njime i njegovom uznemirujućom aurom. Započinje istragu koja će otkriti mnogo više nego što je očekivala: uskoro će morati da se suoči sa zastrašujućim istinama o sebi i čovečanstvu.

Izvor: faf.rs
Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Marko Radojičić 

Marko Radojičić 
Rođen u Čačku 1982. godine. Inženjer telekomunikacionog saobraćaja. Ljubitelj i pratilac kulturnih dešavanja. Pokrenuo blog o kulturi, Belgrade Edt Culture, u cilju njene popularizacije. Svojim pisanjem želi da promoviše književnost, pozorište, film, izložbe, muziku i igru. Živi i radi u Beogradu. Član UNS-a i međunarodnog udruženja novinara (International Federation of Journalists)