18. Decembra 2018. | 18:24
Početna / Drugo / 9. MERLINKA 2017: Međunarodni festival queer filma – Zaljubi se zatvorenih očiju

9. MERLINKA 2017: Međunarodni festival queer filma – Zaljubi se zatvorenih očiju

Merlinka, međunarodni festival queerfilma održaće se od 7. do 13. decembra 2017. godine u Velikoj sali Doma omladine Beograd, po deveti put. Slogan ovogodišnjeg festivala je Zaljubi se zatvorenih očiju i biće prikazano preko 70 kratkih, igranih i dokumentarnih filmova. Festival u četvrtak 7. decembra u 21h otvara hrvatski film Lavina u režiji Stanislava Tomića koji je otvorio ovogodišnji Pulski filmski festival, ali pre projekcije filma publiku će zabaviti IdaPrester (hrvatska voditeljka i pevačica bendaLollobrigida). Najveći hit festivala je ovogodišnji francuski kandidat za Oskara 120 otkucaja u minuti koji, iako je bio favorit u Kanu i rasplakao Pedra Almodovara nije dobio Zlatnu palmu već samo Gran pri festivala. Za sedam festivalskih dana beogradska publika će imati priliku i da se druži sa legendarnim kanadskim režiserom Brusom LaBrusom, dobitnikom Gran prija Kanskog festivala Robinom Kampilom, amsterdamskom dreg kraljicom Lejdi Galore, izraelskom režiserkom Karni Haneman, kao i mnogim drugim gostima koji nam dolaze iz Holandije, Austrije, Velike Britanije i Irana.Igrani i dokumentarni filmovi koji će biti prikazani na ovogodišnjem Merlinka festivalu su do sada osvojili 20 nagrada i 41 nominaciju na filmskim festivalima širom sveta. U okviru festivala, tradicionalno u nedelju (10. decembra) biće organizovan i maraton kratkog filma koji će trajati od 13h do ponoći. Takođe izdvaja se revija filmova na španskom i na holandskom jeziku. Najavljeni su i nastupi Sonje Sajzor, dreg kraljice Lejdi Galore, violiniste Nika Jovičić. 

Merlinka festival je takmičarski festival i dodeljuje nagradu za najbolji kratki film Dorotina cipelica. Ove godine tu nagradu će odlučiti žiri u sastavu: Dimitrije Vojnov, Barbara Rojmuler i Verner Borkes.

Cene ulaznica: Projekcije u 21h i dnevna karta za maraton kratkog filma: 300 rsd. Projekcije u 17h su 200 rsd, a od 19h: 250 rsd. VIP karta za sve projekcije 1200 rsd (u ograničenom broju). Karte su u prodaji putem Eventima (Dom omladine Beograd).
Celokupni program festivala objavljen je na sajtu merlinka.comInternacionalni festival queer filma Merlinka po prvi put organizovan je u decembru 2009. godine u Domu omladine sa idejom da promoviše filmske naslove koji se bave gej, lezbijskom i transseksualnom tematikom, a koji retko kad dođu do domaće filmske publike. Festival je dobio ime po ubijenoj trans personi Vjeranu Miladinoviću Merlinki, koja je glumila u ostvarenju Želimira Žilnika Marble Ass, koji je i otvorio prvi festival. Festival ima za cilj da kroz filmsku umetnost promoviše gej-lezbijska prava i utiče na smanjenje homofobije u srpskom društvu. Festival organizuju Gej lezbejski info centar GLIC i Dom omladine Beograd.

GLAVNI PROGRAM MERLINKA FESTIVALA
 TOP 5 preporuka (dugometražni program)
7. decembar I 21:00 I Velika sala Doma omladine Beograda – svečano otvaranje!

LAVINA I The Avalanche (2017) I Hrvatska I 70′ trejler filma

Režija: Stanislav Tomić
Uloge: Robert Ugrina, Ksenija Marinković, Stojan Matavulj, Borko Perić, Ana Maras Harmander, Sara Stanić, Goran Grgić, Žarko Radić, Nina Violić

Franjo je nestao u lavini. Za sobom je ostavio dve supruge i dve kćeri. Kada se Franjo vrati iz mrtvih kako bi objavio porodici da je homoseksualac to izazove lavinu neočekivanih događaja.

8. decembar I 21:00 I Velika sala Doma omladine Beograda

MIZANDRISTKINJE I The Misandtrists (2017) I Nemačka, Kanada I 91′ trejler filma

Režija: Bruce La Bruce
Uloge: Susanne Sachße, Viva Ruiz, Kembra PfahlerMizandristkinje je priča o tajnoj feminističkoj terorističkoj organizaciji koja ima cilj da oslobodi žene, uništi patrijarhat, i uspostavi novi feministički svetski poredak. Ovu organizaciju vodi Velika Mama koja je upravnica seoskog prihvatilišta za napuštene devojke koji služi kao fasada iza koje se krije teroristička organizacija. Kada mladi radikalni levičar bežeći od policije završi u ovom ženskom uporištu jedna devojka ga iz sažaljenja sakriva u podrumu ustanove. Njegovo prisustvo narušava ustaljen život i, kako film kreće ka vrhuncu, otkriva brojne skrivene tajne. Otkrivamo novi stil lezbijske pornografije kao oruđa u propagandnom ratu, ali i kao svojevrsnu pozivnicu za novu vrstu ženske revolucije.

Reditelj BruceLaBruce prisustvovaće projekciji i razgovarati sa prisutnima nakon projekcije.

9. decembar I 21:00 I Velika sala Doma omladine Beograda
120 OTKUCAJA U MINUTI I 120 Beats per Minute (2017) I Francuska I 140′ I trejler filma

Režija: Robin Campillo
Uloge: Nahuel Pérez Biscayart, Arnaud Valois, Adèle Haenel

Nathan je mladić koji se tokom devedesetih godina minulog veka pridružio grupi pariskih aktivista koji se bave prevencijom HIV-a. Na nedeljnim sastancima ove organizacije on polako otkriva kako među članovima postoje i oni koju preferiraju radikalniji pristup protestima.

12. decembar I 21:00 I Velika sala Doma omladine Beograda
TOM OD FINSKE I Tom of Finland (2017) I Finska I 116′ I trejler filma

Režija: Dome Karukoski
Uloge: Jakob Oftebro, Werner Daehn, Lauri Tilkanen

Touko Laaksonen je odlikovani oficir koji se posle herojske i potresne odbrane domovine u Drugom svetskom ratu konačno vraća kući samo da bi otkrio kako ni život u miru nije nimalo manje uzbudljiv. Uočava kako u mirnodopskom Helsinkiju buja progon homoseksualaca, kao i pritisak na gej muškarce da se ožene i imaju decu. Touko pronalazi utočište u svojoj slobodnoj umetnosti usavršavajući se u homoerotskim ilustracijama nagih muškaraca nesputanih nagona. Njegov rad poznat po čuvenom potpisu Tom of Finland postao je simbol jedne generacije homoseksualaca i podstakao plamen gej revolucije.
Film je ovogodišnji finski kandidat za nagradu Oskar.

13. decembar 2016. I 21:00 I Velika sala Doma omladine Beograda – zatvaranje festivala!
GREJS DŽONS I Grace Jones: Bloodlight and Bami I SAD, Velika Britanija, Irska (2017) I Austrija I 115′ I trejler filma

Režija: Sophie Fiennes

Dokumentarni film predstavlja uzbudljivo putovanje kroz nastupe, javni i privatni život pop ikone Grace Jones. Njena smela estetika odzvanja kroz čitav film tokom kojeg režiserka Sophie Fiennes stvara snažno filmsko iskustvo naizmeničnim smenjivanjem muzičkih sekvenci i intimnih privatnih snimaka koji nam otkrivaju lice koje se krije iza maske ikone.

Dugometražni program filmova:

Izvor: merlinka.com
Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Marko Radojičić 

Marko Radojičić 
Rođen u Čačku 1982. godine. Inženjer telekomunikacionog saobraćaja. Ljubitelj i pratilac kulturnih dešavanja. Pokrenuo blog o kulturi, Belgrade Edt Culture, u cilju njene popularizacije. Svojim pisanjem želi da promoviše književnost, pozorište, film, izložbe, muziku i igru. Živi i radi u Beogradu. Član UNS-a i međunarodnog udruženja novinara (International Federation of Journalists)