16. Decembra 2018. | 04:40
Početna / Strip / …A onda stigoše i ‘Sloveni’.

…A onda stigoše i ‘Sloveni’.

 

Foto: Mišo Koprivica

           Poznato je da poslednja decenija prošlog veka nije baš bila zahvalan period za razvoj i promociju stripa na našim

prostorima (hm, kao ni za mnogo čega drugog…), mada i tu možemo smo skloni potcenjujućim predrasudama, ako se malo

bolje ne zagledamo u razvoj stvari. Kao jedan izraz osveženja na tom polju  može se pomenuti ostvarenje “Sloveni” u originalnom izdanju iz 1998. (Leksikon), a kasnije (2008.) se pojavila i verzija pod nazivom Serbi (1 i 2 – ovde se bavimo prvim albumom) Ovo je plod tima u kome je scenarista Zlatko Popović-Šumanović (inače je npr. autor knjige Moj Beograd – grad sa dva srca) a za grafičku stranu su zaduženi Vojislav Vasiljević i Askanio Popović. Inače, naš Popović markantnog imena (približno, podudara se sa imenom jednog od legendarnih rimsko-italskih praotaca… ) je imao priliku da se istakne i tokom 80-ih godina kao jedan od crtača licencno rađenih stripova o Tomu i Džeriju za zagrabački Vjesnik! U više izdanja je dao doprinos kao ilustrator i tušer, a u tom svojstvu je opet u tandemu sa pomenutim Vasiljevićem izradio strip, opet tokom 90-ih, Borci sumraka, na scenario Milana Konjevića.

Naša priča se odvija oko 500. g. naše ere, u ne strogo određenoj slovenskoj sredini, mada se na osnovu navođenja istorijskih naziva plemena Draguditi, Saguditi, Velegeziti i dr. može uvideti da se radi o južnim Slovenima, koji pokušavaju da se oslobode uticaja i tlačenja od strane Avara.

 

Foto: Mišo Koprivica
Možda je približno odabiranje ovog perioda preuranilo nekoliko decenija, ali poznato je da su Avari u II pol. VI veka zadospodarili dobrim delom Panonije i razbaškarili se po Balkanu (bez namere da se ustale na nekoj preširokoj teritoriji, sa nekim civilizovanim ustrojstvom) – u nekom vidu saveza (zapravo su se nametnuli drugima) sa Slovenima, Bugarima, razbijenim Gepidima, pre toga i sa Langobardima  i dr. vršili su razne plačkaške pohode na teritoriji Vizantije… Izgleda da su bili relativno malobrojni u odnosu na okolne narode, ali zahvaljujući svom ratničkom ustrojstvu i odlučnosti, predvođeni kaganima, bili su značajan faktor sile. Istočno Carstvo je dosta trpelo od ovih napada, naročito baš u tim trenucima svoje slabosti na prelazu iz VI u VII, a tada i Sloveni koriste priliku da se rasprostru po Balkanskom poluostrvu. Inače, državu Avara su razbili Franci pod Karlom Velikim krajem VIII veka.

Dakle, ovde su u centru pažnje dva vršnjaka iz dva različita sela, mladići Sava i Rade, između kojih će se razviti duboko prijateljstvo, i koji će u tim burnim vremenima pokazati hrabrost i domišljatost, a naći će se mesta i za jednu ljubavnu priču (kad se pojavi Jelena), jer normalno, sve što živi pokaže povremeno i da voli, čime pruža jednu od lepših strana života, kao i klicu i nadanje u novi život, i tako u krug…

                                                              –   NASTAVIĆE SE  –

 

 

 

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Mišo Koprivica

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.