19. Novembra 2019. | 00:47
Početna / Strip / Bejaše nekad… “Plavi vjesnik”

Bejaše nekad… “Plavi vjesnik”

 

 

Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

Plavi vjesnik” je bio specijalizovani nedeljnik  novinske kuće

Vjesnik  iz Zagreba, namenjen deci i omladini, a izlazio je od od 1954. do 1973.  godine.   

Ova šarena riznica domaćih i stranih stripova predstavljala je jedan od boljih primera dugotrajnijih poduhvata u strip izdavaštvu u tadašnjem Zagrebu, i u socijalističkoj Jugoslaviji. Prvi broj lista je osvanuo

Foto: famousfix.com/topic/
Foto: famousfix.com/topic/

na kioscima 1.X 1954. i  bio je na neki način nastavak neuspelih strip nedeljnika namenjenih mlađoj publici: Petko i Miki strip.

Foto: antiquehistory.net
Foto: antiquehistory.net

Već smo pomenuli i obradili opus Žarka Bekera kao jednog od glavnih pregalaca u okviru kreiranja strip sadržaja “Plavog vjesnika” (v. prethodni prilog o stripu), a od drugih autora iz Hrvatske čija su se dela našla na stranicama ovog lista svakako treba pomenuti Julija Radilovića, Ota Rajzingera (Reisinger), B. Dovnikovića, V. Nojgebauera (Neugebauer), A. Maurovića, Vladimira Delača… (Rano preminuli Delač (1926 -1968) ovde je ugl. poznat po kaiš-stripu Svemirko, ali je inače zaslužan i kao jedan od pionira animiranog filma u Jugoslaviji (“Veliki miting”)… )

Bilo je i dosta atraktivnih uvoznih stripova: prvenstveno je tu engleski naučno-fantastični strip Den Deri (Dan Dare), a onda su tu i Tarzan, Fantom, Flaš Gordon, Koko Bil, Usamljeni jahač, Pauk protiv Cara androida

                                               – NASTAVIĆE SE –

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Mišo Koprivica

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.