27. Juna 2019. | 10:44
Početna / Otvorena vrata / Bez predaha za mlade talente, nova takmičenja već ovog meseca

Bez predaha za mlade talente, nova takmičenja već ovog meseca

Mladi talenti su i u 2018. godini doneli Srbiji na desetine medalja. Nema predaha za ove srednjoškolce i studente, jer nova takmičenja počinju već ovog meseca.

 

Studenti

Foto: Pixabay

Maturanti Matematičke gimnazije samo su sa prošlogodišnje Matematičke olimpijade doneli dva zlata. Kažu da se to retko dešava i da će se i na studijama baviti matematikom.

 

“Prijavio sam se na nekoliko fakulteta u inostranstvu. Harvard me je primio, pa ću verovatno u Americi nastaviti školovanje. Ali bilo kako bilo, nadam se da završim diplomske i postdiplomske studije. Trenutno bih želeo da se bavim istraživačkom matematikom”, kaže Aleksa Milojević, maturant Matematičke gimnazije i dobitnik zlatne medalje na Matematičkoj olimpijadi.

 

Srđan Stefanović, doktorand Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, navodi da ima još dosta nerešenih matematičkih problema. “To je izazov za sve nas da probamo nešto da rešimo novo, tako da zbog toga postaje dosta interesantno baviti se matematikom”, kaže Stefanović.

 

Pravni fakultet najboljima već deset godina daje stotinu godišnjih stipendija.

 

Ivana Todorić, studentkinja Pravnog fakulteta, ističe da je ovo prva stipendija koju je dobila u okviru celokupnog školovanja – i osnovnog i srednjeg.

 

“Tako da sam jako ponosna na sebe što sam uspela da je osvojim i smatram da će mnogo značiti i da ću je iskoristiti što pametnije budem mogla i za sve ono što do sada nisam sebi mogla da priuštim”, kaže Todorićeva.

 

Trećina diplomaca ETF-a u inostranstvu, za praznike sa kolegama iz Srbije

Od 22.000 diplomaca ETF-a, trećina ih je u inostranstvu. Za praznike se sreću sa kolegama iz Srbije i nagrađuju najbolje studente.

 

Dea Pujić, čiji je diplomski rad nagrađen, navodi da je cilj bio da se na osnovu agregirane potrošnje električne energije u okviru domaćinstva prepozna kada je koji uređaj uključen i da se signalizira korisnicima kako bi smanjili nepotrebno korišćenje energije.

 

Stefan Stojanović, student treće godine ETF-a i dobitnik stipendije BAFA, planira da se bavi oblašću koja je podusmerenje na njegovom smeru, a to je biomedicinsko inženjerstvo.

 

“Želim da spojim više nekih nauka u jednu celinu kako bih mogao da pomognem drugima i da se ostvarim”, kaže Stojanović.

 

Novogodišnju pauzu na studijama u Berkliju, muzičar Ilija Mihailović koristi za pripremu koncerta u Beogradu 10. januara, gde će najaviti dešavanja sledećeg leta.

 

Profesori kažu da se talenti razlikuju od prethodnih generacija i po tome što su odgovorniji i odlučniji, što znaju šta žele, mnogo više rade i pripremaju se za velike podvige koji ih kasnije čekaju.

Izvor: rts.rs

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Zoran Todorović

Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.