5. Decembra 2019. | 23:47
Početna / Vesti / Borci nežnog srca

Borci nežnog srca

sekretar Kola srpskih sestara
Nadežda Petrović – sekretar Kola srpskih sestara

Članice Kola srpskih sestara MO Kragujevac daju svoj doprinos obeležavanju stogodišnjice od izbijanja Prvog svetskog rata predavanjem DOPRINOS KOLA SRPSKIH SESTARA U SRPSKIM RATOVIMA.

Predavači:Ljubica Žikić-predsednica Kola,Lela Vujošević,članica Kola,sociolog,daće doprinos rasvetljavanju dela naše istorije u kome su značajno i aktivno učestvovale žene, a o kojima se stidljivo govori ili sasvim zanemaruje.
Biće obrazloženo:vreme osnivanja prvih ženskih udruženja sa programom borbe za prava žena,posebnih prilika za osnivanje Kola srpskih sestara,čije članice će na prvo mesto staviti patriotske ciljeve u srpskim ratovima ,u koje su se uključivale kao bolničarke i kao borci ,pokazale herojsko držanje,sestrinsku brigu i zalaganje.
BEZ RAZUMEVANJA OVE TEME ISTORIJA NIJE POTPUNA !!!
Predavanje će biti održano u svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije u utorak 25.11.2014. god. sa početkom u 19.00 h.
Pozivamo drage prijatelje i poštovaoce Kola da svojim prisustvom podrže rad današnjeg Kola srpskih sestra.
Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: KOLO SRPSKIH SESTARA

KOLO SRPSKIH SESTARA
Kolo srpskih sestara MO Kragujevac baštini tradiciju Šumadijskog kola srpskih sestara koje je osnovano 14. (27) septembra 1903. godine, iste godine kao i beogradsko Kolo srpskih sestara. Osnovano je kao građansko žensko udruženje patriotske orijentacije, s ciljem promovisanja «nacionalno-patriotskih, kulturno-prosvetnih i humanih ciljeva». Ideja za osnivanjem Kola srpskih sestara potekla je od Nadežde Petrović, slikarke i Delfe Ivanić, nastavnice, a ime udruženju dao je Branislav Nušić, književnik, koji je sa Ivanom Ivanićem, diplomatom, napisao Statut društva.