21. Oktobra 2019. | 22:46
Početna / Strip / Deveto po redu dvadeset četvoročasovno crtanje stripova!

Deveto po redu dvadeset četvoročasovno crtanje stripova!

  

Počelo se kotrljati.
     Deveto po redu 24 satno crtanje stripova! Datum znamo, subota 10.11.2018. godine sa tradicionalnim početkom u podne, stoga nemojte ništa drugo planirati. Logo je u pripremi, internet stranica isto.
Krenule su PRIJAVE! za 24 satno crtanje stripova 2018.
Prijaviti se možete na linku:
     form.jotformeu.com/62865674736370
Uskoro više informacija na našim službenim stranicama!
     www.facebook.com/24hstrip
   24satnocrtanjestripa.com 
     Vidimo se!

     O projektu
24-satno crtanje stripova , pri čemu svaki sudionik ima cilj nacrtati 24 stranice stripa, vježba je (ili disciplina) koju je smislio Scott McCloud kao test i analizu vlastitih mogućnosti. Crtajući tom brzinom ne dobijaju se, jasno, uvijek produkti profesionalne razine, ali je svakom sudioniku omogućeno da vidi kako radi pod pritiskom i rezultat je nerijetko oslobađajući: spontani, jasni, čisto ispripovijedani stripovi. Vježba je, usto, jednako korisna profesionalcima kao i početnicima ili potpunim amaterima pa ne treba čuditi što su je kroz godine prihvatile i prošle tisuće ljudi, neki i više puta.\r\nPremda je 24-satno crtanje stripova vježba koju svatko može i sam provesti kod kuće, crtači su brzo otkrili da je čoporativni mazohizam zabavniji i stimulativniji. Tako danas postoje bar dva dana u godini posvećena ovoj umjetničkoj disciplini. Jedan je krajem siječnja kad se crtanje organizira u Angoulêmeu pred početak festivala, uz internetsko sudjelovanje crtača iz cijeloga svijeta, a drugi je “Svjetski dan 24-satnog crtanja stripa” koji ove godine pada na 2.-3. listopada. Na taj se dan po različitim lokacijama diljem svijeta – od dućana specijaliziranih za stripove do predavaonica po umjetničkim školama – crtači željni kušnje okupljaju u gomilice koje rade kroz noć.

     Impresum 2018.
Organizatori: Ines Krasić, Vlado Šagadin, Darko Macan
Voditelj projekta: Darko Macan
Logotip izradio: Tonči Zonjić
Izrada web stranice: Fabijan Černeka, Ivan Mak, Karlo Kelečić

     Pravila
Pravo pravila je zapravo samo jedno: treba sjesti i dobro procijeniti svoje mogućnosti kako bi se u 24 sata nacrtalo 24 stranice stripa. Postoje i Gaimanova (ako nisi gotov u 24 sata, završi strip tamo gdje jesi) te Eastmanova varijacija (ako nisi gotov u 24 sata, nastavi dok ne završiš), ali ne zamarajmo se sitnicama. Sjedi, radi, budi sretan i to je to.
No, kod organiziranih natjecanja nije loše da postoje neke smjernice te ću ih za ovo natjecanje pokušati popisati:
– crtaju se 24 stranice čistog stripa (američki model), iako se ljudi mogu opredijeliti i za francuski model
(naslovnica +22 stranice+poledjina), ako im je tako draže. Nećemo insistirati.
– s obzirom da je netko pitao: sve tehnike su dozvoljene: klasična, računalna, fotostrip… boli me briga kako će čovjek doći
do svoje 24 stranice, ako je u roku.

Izvor: 24satnocrtanjestripa

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Zoran Todorović

Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.