21. Februara 2018. | 00:36
Početna / Strip / Diznijevci – Da se setimo i ‘Gice’.

Diznijevci – Da se setimo i ‘Gice’.

 

Foto: disney.wikia.com/wiki

Većina nas zna da je jedan od glavnih negativaca u Diznjevom svetu,  a posebno kao neprijatelj Mikija Mausa,

Foto: Mišo Koprivica

mačkoliki stvor poznat kao Hromi Daba  (Pegleg Pete, Big Black Pete…) Ovog puta nećemo posebnu pažnju posvetiti njemu, već jednoj, hm… dami, koja u nekim izdanjima figurira kao njegova  partnerka u kriminalnim poduhvatima, i kao životna saputnica – u pitanju je osoba ugl. poznata kao Gica (Trudy van Tubb) koje se verovatno sećaju čitaoci nekadašnjeg Mikijevog almanaha, pošto nije uspela da se održi  u nekom dužem nizu i širem spektru nama dostupnih izdanja. Ona je jedno od brojnih obeležja italijanskog doprinosa svetu Diznijevih junaka, i kreacija je crtača Romana Skarpe (prvo pojavljivanje 1960.)

Gica je predstavljena kao Dabina poznanica iz detinjstva (čak i tada su zadavali muke malom Mikiju) da bi kasnije postala njegova ljubavna i pustolovna saputnica – njihova veza je takoreći prerasla u neki vid vanbračne zajednice, što se može istaći kao kontrast večitom vereničkom/ zabavljajućem statusu između Mikija i Mini, ili između Paje i Pate.  (čisto da se zna, ima i drugih verzija u vezi sa Dabinim ljubavnim statusom, pogotovo  u crtaćima pred kraj prošlog veka,  ali nećemo ovog puta da kvarimo idilu )

Foto: Mišo Koprivica

Uprkos svojoj korpulentnoj i malo nezgrapnoj pojavi, Gica je prikazana kao ženstvena, osećajna, odana… Naravno ume ponekad da se naljuti, ali i to je izgleda manje potencirano nego kod devojaka naših pozitivnih junaka. U jednoj epizodi koju sam i sam imao prilike da pobistrim 1980 i neke, zabavljali smo se uz situaciju gde je nepredviđeno morala da zameni Dabu u jednoj pljački, pri čemu joj je saučesnik bio takođe čuveni negativac Crna Mrlja (Phantom Blot)  Naime, Daba se ozbiljno povredio pavši sa ljuljaške (Ah, dečje igre!) te je dospeo u bolnicu, što mu je obezbedilo čvrst alibi; Gica je spremno uskočila u igru, a snimak sa sigurnosne kamere je za početak prilično zbunio posmatrače u istrazi, pošto su se ugl. mogle prepoznati Dabine konture na jednom od napadača, čak i bluza i dugme koje joj fali (bitna uspomena za inspektora Njuškalića- Casey) ali, rekosmo, to ipak nije mogao biti on…  Naravno, kad je Miki u igri, i ovakvi slučajevi se uspešno razreše – Tek nakon nekoliko nedelja, Miki se nađe u prilici da prati Dabu i Gicu sakrivši se u novom luksuznom autu (!?) kojim su krenuli do Mrljine kuće – tu je delimično iskoristio situaciju iskoristio situaciju pošto je između zainteresovanih strana inače došlo do sukoba oko podele plena… Kada je naišla i policija, Gica prilikom hapšenja spremno prihvata odgovornost, pri čemu logično uviđamo da je Daba relativno (ah, samo relativno) “čist”, mada svakako neće moći ni on da prođe bez ikakvog procesa; a ono što je možda bilo nezamislivo onima koji Crnu Mrlju ugl. znaju iz nekih drugih izdanja (Mikijev zabavnik, “Politika”) ovde je sasvim jasno prikazan bez maske!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookNovakujem

O autoru: Mišo Koprivica

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.