23. Februara 2019. | 14:23
Početna / Strip / Diznijevci – Da se setimo i ‘Gice’.

Diznijevci – Da se setimo i ‘Gice’.

 

Foto: disney.wikia.com/wiki

Većina nas zna da je jedan od glavnih negativaca u Diznjevom svetu,  a posebno kao neprijatelj Mikija Mausa,

Foto: Mišo Koprivica

mačkoliki stvor poznat kao Hromi Daba  (Pegleg Pete, Big Black Pete…) Ovog puta nećemo posebnu pažnju posvetiti njemu, već jednoj, hm… dami, koja u nekim izdanjima figurira kao njegova  partnerka u kriminalnim poduhvatima, i kao životna saputnica – u pitanju je osoba ugl. poznata kao Gica (Trudy van Tubb) koje se verovatno sećaju čitaoci nekadašnjeg Mikijevog almanaha, pošto nije uspela da se održi  u nekom dužem nizu i širem spektru nama dostupnih izdanja. Ona je jedno od brojnih obeležja italijanskog doprinosa svetu Diznijevih junaka, i kreacija je crtača Romana Skarpe (prvo pojavljivanje 1960.)

Gica je predstavljena kao Dabina poznanica iz detinjstva (čak i tada su zadavali muke malom Mikiju) da bi kasnije postala njegova ljubavna i pustolovna saputnica – njihova veza je takoreći prerasla u neki vid vanbračne zajednice, što se može istaći kao kontrast večitom vereničkom/ zabavljajućem statusu između Mikija i Mini, ili između Paje i Pate.  (čisto da se zna, ima i drugih verzija u vezi sa Dabinim ljubavnim statusom, pogotovo  u crtaćima pred kraj prošlog veka,  ali nećemo ovog puta da kvarimo idilu )

Foto: Mišo Koprivica

Uprkos svojoj korpulentnoj i malo nezgrapnoj pojavi, Gica je prikazana kao ženstvena, osećajna, odana… Naravno ume ponekad da se naljuti, ali i to je izgleda manje potencirano nego kod devojaka naših pozitivnih junaka. U jednoj epizodi koju sam i sam imao prilike da pobistrim 1980 i neke, zabavljali smo se uz situaciju gde je nepredviđeno morala da zameni Dabu u jednoj pljački, pri čemu joj je saučesnik bio takođe čuveni negativac Crna Mrlja (Phantom Blot)  Naime, Daba se ozbiljno povredio pavši sa ljuljaške (Ah, dečje igre!) te je dospeo u bolnicu, što mu je obezbedilo čvrst alibi; Gica je spremno uskočila u igru, a snimak sa sigurnosne kamere je za početak prilično zbunio posmatrače u istrazi, pošto su se ugl. mogle prepoznati Dabine konture na jednom od napadača, čak i bluza i dugme koje joj fali (bitna uspomena za inspektora Njuškalića- Casey) ali, rekosmo, to ipak nije mogao biti on…  Naravno, kad je Miki u igri, i ovakvi slučajevi se uspešno razreše – Tek nakon nekoliko nedelja, Miki se nađe u prilici da prati Dabu i Gicu sakrivši se u novom luksuznom autu (!?) kojim su krenuli do Mrljine kuće – tu je delimično iskoristio situaciju iskoristio situaciju pošto je između zainteresovanih strana inače došlo do sukoba oko podele plena… Kada je naišla i policija, Gica prilikom hapšenja spremno prihvata odgovornost, pri čemu logično uviđamo da je Daba relativno (ah, samo relativno) “čist”, mada svakako neće moći ni on da prođe bez ikakvog procesa; a ono što je možda bilo nezamislivo onima koji Crnu Mrlju ugl. znaju iz nekih drugih izdanja (Mikijev zabavnik, “Politika”) ovde je sasvim jasno prikazan bez maske!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Mišo Koprivica

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.