Početna / Atelje / Dok drugi sa 19 tek upisuju fakultet, ova Kraljevčanka je postdiplomka sa svojih 18

Dok drugi sa 19 tek upisuju fakultet, ova Kraljevčanka je postdiplomka sa svojih 18

Kraljevčanka Tamara Rogović uskoro će postati umetnica za koju će čuti čitav svet. Ne samo zbog svog vrsnog talenta, nego i zbog godina u kojima je postigla ono što drugima nije pošlo za rukom.

Tamara je rođena u Kraljevu 14. aprila 1999. godine. Slika od svoje 7. godine, a nakon brojnih kolektivnih izlaganja, sa samo 12 godina imala je prvu samostalnu izložbu slika. Ova genijalna Srpkinja na fakultet se upisala sa samo 14 godina, onda kada sva druga deca završavaju tek osnovno obrazovanje. Tako je postala najmlađa studentkinja slikarstva u Srbiji!

Od 17. godine, Tamara živi u Parizu, gde je bila najmlađa studentkinja umetnosti. Bila je i najmlađa devojčica iz Srbije koja je izlagala u Parizu. Tamara spada u svetsku grupu izuzetne, genijalne dece, Child prodigy, i nosi to zvanje.

“Ja sam radio sa velikim slikarom Salvadorom Dalijem. Znam da je pred nama devojčica čije će ime, jednog dana biti poznato svuda u svetu”, rekao je jednom prilikom učenik čuvenog Salvadora Dalija, slikar Fransoa Spiridon Mitić.

Godine 2016. osmislila je humanitarni projekat besplatne škole slikanja za decu “Taša art skul”, u želji da i druga deca ostvare svoje talente i kvalitete. Sa 18 godina, Tamara je podržala prvi “Kids fešn vik” u Srbiji, prikazujući deo svoje kolekcije unikatnih, ručno oslikanih haljina za devojčice. Prošle godine objavljen je i njen prvi naučni rad.

Na osnovu svojih radova, u 18. godini, postala je studentkinja postdiplomskih master studija likovnih umetnosti, na vodećem svetskom Univerzitetu u Edinburgu. Taj uspeh je čini najmlađim postdiplomcem u ovoj oblasti u Ujedinjenom Kraljevstvu i Srbiji, a verovatno i u svetu.

Proteklog 26. aprila ova čudesna devetnaestogodišnjakinja izlagala je i svoje radove U Edinburgu, u Ujedinjenom Kraljevstvu u galeriji “Embasi”, zajedno sa svojom grupom postdiplomaca Univerziteta u Edinburgu. Svojom slikom koja predstavlja Most slobode u Srbiji Tamara je dala i svoj doprinos boljem razumevanju dešavanja u Srbiji,u vreme kada se na razne načine obeležava početak NATO agresije.

“Ponosna sam što svojim radom mogu obeležiti sećanja na dešavanja 1999. odine u Srbiji, u godini mog rođenja, i što mogu međunarodnoj javnosti redstaviti simboliku radova mog savremenog pristupa”, rekla je Tamara za RTS. “Takođe, posebno sam posnosna što je ovih dana u Edinburgu izašao moj prvi esej na temu kolaborativnog rada, individualizma i slobode u svetu umetnosti, urađen u saradnji sa akademskom slikarkom iz Estonije Lisom Mudist, koja takođe pohađa postdiplomske studije u Edinburgu.”

U februaru ove godine Tamara Rogović upriličila je i samostalnu izložbu u Beogradu, u Kući kralja Petra, na Senjaku. Izložba je nosila naziv “Slike iz mog najranijeg detinjstva u Srbiji”.

Izvor: Opanak, RTS

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Zoran Todorović

Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.