21. Septembra 2019. | 06:41
Početna / Zanimljivosti / Dokaz da je iskreno verovao u svoje ideale: Kako je kralj Aleksandar birao imena za svoju decu

Dokaz da je iskreno verovao u svoje ideale: Kako je kralj Aleksandar birao imena za svoju decu

Kralj Aleksandar i kraljica Marija sa sinovima

Kralj Aleksandar Karađorđević bio je sin kralja Petra I i kneginje Zorke, kćerke crnogorskog kralja Nikole i kraljice Milene.

Posle pobede u Prvom svetskom ratu, Aleksandar je postao regent nove Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a kralj 1921. godine posle očeve smrti. Iako su postojali mnogi problemi koji su urušavali novo kraljevstvo tri naroda, kralj Aleksadnar verovao je u Jugoslaviju i na sve načine pokušavao da je očuva. Dokaz da je bio privržen ideji jugoslovenstva je i izbor imena koje je dao svojim sinovima.

Najstariji sin Petar, rođen je u Beogradu i dobio je ime po svom dedi srpskom kralju Petru I.

Aleksandar je želeo da se drugi sin rodi u Zagrebu, ali zbog velike zime te 1928. ipak je rođen u Beogradu ali je dobio hrvatsko ime Tomislav.

Treći sin je po želji svog oca rođen u Bledu u Sloveniji i dobio je jedno od najčešćih slovenačkih imena-Andrej.

Kralj Aleksandr imao je i vanbračnu kćerku sa francuskom doktorkom. Za nju je izabrao ime Jelena po svojoj sestri koja je bila udata za Romanove, a ispunjena mu je i želja da devojčica na krštenju dobije ime Zorka, po babi, majci kralja Aleksandra.

Izvor: opanak.net

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Zoran Todorović

Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.