16. Decembra 2018. | 05:47
Početna / Galerije i muzeji / “Igre brojeva“ na Velikom školskom času – Kragujevac

“Igre brojeva“ na Velikom školskom času – Kragujevac

Centralni događaj Oktobarskih svečanosti, Veliki školski čas, održaće se kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima, a biće izveden dramski prikaz “Igre brojeva“ Mirka Demića u režiji Marka Misirače.

U umetničkom programu nastupiće glumci kragujevačkog pozorišta i gosti iz Beograda, muziku je komponovao Branislav Pipović, scenograf je Boris Maksimović, a kostime je uradila Dragica Ilić, rečeno je na konferenciji održanoj u prostorijama Muzeja ”21. oktobar”.

“Program obeležavanja Oktobarskih svečanosti u organizaciji Spomen parka ”Kragujevački oktobar” pod pokroviteljstvom grada Kragujevca, otpočele su koncertom Državnog kamernog hora ”Peterburške serenade” u okviru 43. Muzičkih svečanosti OKTOH, a nastavljaju se koncertom Denisa Krasnokutskog, violiste iz Sjedinjenih Američkih Država i Maje Rajković, pijanistkinje iz Srbije, koji će nastupiti večeras u sali Prve kragujevačke gimnazije”, rekla je na konferenciji Marijana Stanković, v.d. direktora Spomen parka i istakla da je ovogodišnji program veoma bogat kulturnim sadržajima, da kao i uvek nosi poruku mira ali i čuva sećanje na stradale građane Kragujevca oktobra 1941. godine.

U okviru umetničke manifestacije ”Bdenje” koja se tradicionalno održava u Muzeju ”21. oktobar” noć uoči Velikog školskog časa, u prisustvu dobitnice ovogodišnje nagrade Gran pri ”Vesnik mira”, Izabele Kovalske Vijecorek iz Poljske, biće otvorena izložba XIX Međunarodnog salona antiratne karikature ”Kragujevac 2017”.

U nastavku manifestacije nastupiće Gradski kamerni hor ”Liceum” pod dirigentskom palicom Miloja Nikolića, a biće predstavljeno delo Mirka Demića ”Igre brojeva” koje će biti izvedeno na Velikom školskom času.

Najstarija manifestacija u okviru programa obeležavanja Oktobarskih svečanosti u organizaciji ove ustanove posvećena je streljanim učenicima i u njihovu čast održava se od 1986. godine. Reč je o literarnom i likovnom konkursu ”Dosta su svetu jedne Šumarice”.

“Svake godine konkurs se otvara početkom školske godine a nagrade se, ove godine, dodeljuju 24. novembra. Tema ovogodišnjeg konkursa je stih iz dela Mirka Demića ”Ne dozvolimo da nam se nasmeši lice zla”, rekla je Jelena Davidović, kustoškinja Muzeja ”21. oktobar”.

NAJAVA DOGAĐAJA ZA SUBOTU, 21. OKTOBAR 2017.

-08,30 sati – crkva novomučenika kragujevačkih u Šumaricama – sveta Liturgija koju će služiti Njegovo preosveštenstvo episkop šumadijski Jovan.

-09,00 sati – Spomen – obeležje herojima i borcima kod Krsta – Pošta oslobodiocima – u ime grada Kragujevca venac će položiti Miodrag Nikolić zamenik predsednika Skupštine grada i Ratko Tomašević član Gradskog veća za unapređenje položaja penzionera u lokalnoj samoupravi.

-09,30 sati – Svečani salon Gradske uprave – gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić organizuje prijem za delegacije i zvanice koje će prisustvovati Velikom školskom času.

-10,30 sati – kraj spomenika streljanim đacima i profesorima – Moleban kragujevačkim novomučenicima koji će služiti Njegovo preosveštenstvo episkop šumadijski Jovan uz sasluženje sveštenstva Eparhije šumadijske.

-11,00 sati – Veliki školski čas – izvođenje dramskog prikaza “Igre brojeva“ autora Mirka Demića

Molebanu i Velikom školskom času prisustvovaće:
Aleksandar Vučić predsednik Republike Srbije i Ana Brnabić predsednica Vlade Republike Srbije.
Molimo sve zainteresovane redakcije da svoje ekipe upute na mesto događaja najkasnije do 10,00 sati radi neophodnih priprema.

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Zoran Todorović

Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.