22. Marta 2019. | 23:42
Početna / Strip / Još malo čudesa sa Zapada…

Još malo čudesa sa Zapada…

                                                ~*~

Dakle, stari dobri Zapad je umeo da ponudi i svakojake bizarne avanture, koje uveliko prevazilaze za nekog ipak monoton ili

Foto: Mišo Koprivica

nepotrebno dramatizovan ambijent sa ljudima (kopači, tragači, rančeri, predstavnici zakona i odmetnici) lakim na obaraču, gde je nametljivo prestižno ako uspešno barataš koltom, a strepi se za ličnu i imovinsku sigurnost, jel'te, pred domorodačkim ratnicima, a i od nekih beskrupuloznih bledolikih, itd.,  itd.

Među stripove koji obrađuju i život istorijskih ličnosti svakako je i Vajat Erp, a tu je naravno i njegov drug Dok Holidej, koje valjda ne treba ovde posebno predstavljati – ovaj drugi je svakako mnogo poznatiji kao junak pisanih roto romana, i svakako vrlo zvučno ime u popularnoj kulturi, a ovde prilažemo i jednu strip o avanturama dotičnog (po našim skromnim izvorima, nacrtao Hoze Gonzales)  Jedna od zapaženih figura klasičnog vesterna, doduše baš kod nas, takođe je Rawhide Kid (pravim imenom Džoni Bart) koji je u originalnim izdanjima izlazio, sa malim prekidom, od 196. do 1970. Među umetnicima koji su promovisalo ovaj lik jedno vreme su bili i Sten Li i crtač Džek Kirbi, velike perjanice Marvel Comics-a.

E sad, skoro spontano možemo preći sa klasičnog Vajata Erpa na njegovog fiktivnog potomka, robusnu damu Vinonu Erp, koja na svoj način vršlja kroz stranice njoj namenjenog stripa! (idejni tvorac S. S. Bo (Beau) Smit, a za sada ekranizovano u

Foto: en.wikipedia.org/wiki/

vidu dve sezone televizijskih epizoda, 2016. i 2017.)  Ovde već možemo uvesti i pojam Weird West za ostvarenja u kojima se na klasični vestern žanr nadograđuju elementi horora, naučne fantastike  drugih natprirodnih elemenata; zar već ne deluju tako nedavno predstavljeni Kauboji i vanzemaljci, sam po sebi i Dead in The West, a u širem smislu i neki stripovi o Zagoru? (Helingenovi pokušaji da pomoću agresora iz svemira zagospodari svetom (hm, kojim?)  bizarni eksperimenti profesora Veribeda, susreti sa raznim izmišljenim bićima i dr.) Tu je negde i Kid Kolt, koji idejno opet mnogo duguje Stenu Liju, a prvi put se pojavio 1948. Inače pod ovim nazivom se pojavljuje i jedan drugi junak, koji je postao konjoliki mutant, no pustimo sad to…!

Foto: slumberland.it/contenuto

I, dok privodimo kraju ovaj prolećni vestern ciklus, napomenimo da je na naslovnoj slici ovog priloga crtež E. Serpijerija, majstora strpljivog i podrobno izvedenog grafičkog izraza, a poroturili smo ovde, zašto da ne, i kadar iz priloga od pre nekoliko meseci – Rokamboleska Sigmunda Frojda, gde se i slavni psihoanalitičar našao u krugu izmišljenih zgoda i nezgoda na Divljem Zapadu!

Evo i jednog od predloga nečije top liste vestern stripova, što svakako nekome može biti dosta subjektivno ili nepoznato, ali je dosta sadržajno:

https://westernfictioneers.blogspot.com/2011/04/top-ten-western-comics-and-whole-slew.html

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Mišo Koprivica

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.