Početna / Magazin / Kabare

Kabare

 

(francuski  cabaret – gostionica, krčma ) , mala pozornica sa raznovrsnim zabavnim programom. Program se sastoji od jednostavnih muzičkih priloga, pevačkih,  poetskih, plesnih i scenskih sa temama kritike društva ili umetničkih pravaca. a izvodi ga konferansijer.Izvorno je zamišljen kao avangardno pozorište za odabranu publiku a kasnije je komercijalizovan. Prvi kabare nastao je osamdesetih godina XIX veka u Parizu (Chat Noir (Crni mačak) iz 1881.god)11078279_881774358545379_1479298829_n 11081692_881775805211901_1491857505_n (1) Карта Београд

Beograd je po ko zna koji put na kratko dobio svoj  potpuno jedinstveni Kabare : “ Beograd iznad Beograda“. Kabare se održava u jednom potpuno mističnom prostoru „Vinskog laguma“ u Karađorševoj ulici.  Nepouzdani podaci kažu da je sagrađen oko 1730. godine i da mu je dvestotinak i više godina namena bila čuvanje vina i žitarica.  Lagum se nalazi neposredno kraj viševekovnog pristaništa Belog grada a kraj njega i danas dva zidana stuba visine tridesetak metara – ostaci dizalice kojom su vino i žitarice podizane na Kosančićev venac a odatle zapregama razvožene do kafana i pekara. Enterijer ako ga tako možemo nazvati je potpuno autentičan. Zidovi i tavanica su iskopana stena a pod položena pečena opeka. Nameštaj je grub od balvana četinarskog drveta a pozornica tek malo izdignuta iznad poda. Temperatura ambijenta je jedinstvena i nepromenljiva tokom godine tako da u letnjim mesecima boravak u njoj predstavlja pravi ugođaj. Zvuk samog prostora ima posebnu draž zbog samog svojstva stene u kojoj je iskopan i o koju se lome zvučni talasi i ulaze međusobno u ples koji stvara sasvim poseban  akustični doživljaj.

Konferansijer Zoran Lj Nikolić pisac, pesnik, novinar, publicista, turistički vodič i pustolov je maestralno obavio svoj zadatak vodeći svoje goste i goste kabarea kroz istoriju putem radosti i smeha. Za muziku je bio zadužen Zoran Čalija  Čarli, akademski slikar i pedagog koji je spojen sa usnom harmonikom i gitarom proizvodio zvuk dostojan Zvezdanih noći sa čuvenog malog Kalemegdana. Budimir Novaković arhitekta i pisac svojim pričama o „Kobasicama koje su plesale“ i Miroslav Lj Ranković slikar i pisac ovdašnji sa svojim recitalima satirične poezije izazivali su minute smeha iz srca posetilaca prepunog laguma. Iznenađenje Kabarea predstavljala je dama anđeoskog glasa Jasmina Milanović  koja je publiku najpre ostavljala bez daha a kasnije uvodila u horsko pevanje. Poseban užitak predstavljala je šetnja kroz protekle decenije i krajolike u kojima su pesme nastajale. Bis je naravno bio nužan a radost Nikolić Lj Zorana i ostalih učesnika neizmerna. Jasmina je član divnog ansambla „Niska od bisera“ i osim pevačkog dara publici pruža i jedinstven scenski pokret.Provod sa nasmejanim gostima ispunjenih duša i razlivenih emocija iz srca ostao je u sećanju svakog posetioca. Zbog prirode gostiju i nužne interakcije sa publikom scenario ne postoji pa se ni samo trajanje ne može predvideti. Završava se plesom i čarolijom koja šank laguma pretvara u knjižaru i galeriju učesnika programa i još jednu priliku da sa sobom ponesu knjige i slike  proizašle direktno iz srca Konferansijea i njegovih gostiju. Još jedna potvrda da je umetnički izraz nužan, voljen i moćan da se sjedini izvođače sa publikom, umetnike sa umetnicima i trenutak sa srećom.

Miroslav Lj Ranković

 

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Miroslav Lj. Ranković

Miroslav Lj. Ranković
Slikar, fotograf, pisac, pesnik i… neko ko voli čitavim bićem...