20. Aprila 2019. | 10:13
Početna / Drugo / Marko Spirić: Ona je oduševila Suzanu Mančić zbog prizrenske nošnje!

Marko Spirić: Ona je oduševila Suzanu Mančić zbog prizrenske nošnje!

Mnogo aplauza, emocija, smeha i radosti!

U krcatoj sali hotela ,, Fontana ” u Vrnjačkoj Banji, sinoć su dodeljene statue ,, Dama ”  za rad, doprinos i stvaralaštvo u različitim kategorijama odlukom predstavnika medija i žirija sastavljenog od kulturnih radnika i organizatora festivala. Jedna od nagrađenih ovim počasnim priznanjem jeste cenjena umetnica i mnogo puta nagrađivana Željka Milurović koja se dugi niz godina bavi očuvanjem kulturnog materijalnog i nematerijalnog nasleđa srpskog naroda, izradom nošnji koju izrađuje specifičnom tehnikom i složenim, arhaičnim zanatskim radom.
FOTO: VLADO DELIĆ
,, Moje srce je puno! Svako priznanje koje sam dobila u svom dosadašnjem radu poseduje posebno mesto u mojoj duši, ali titula ,,Dama godine” definitivno potvrđuje da sve ove godine stvaranja tradicionalne nošnje su ipak ostavile značajan trag našoj kulturi i narodu. Srećna sam jer radim ono što volim. U 21 veku, kada je sve moguće kopirati, kada sve ono čemu težite bude kratkog daha, kada se zbog trenutnih dešavanja potpuno zaboravi na nacionalni identitet i amanet naših starih ljudi, biti primećen kao ja na ovom značajnoj dodeli a putem zanata kojim se bavim onda shvatim da sve ima smisla i da se polako, ali sigurno vraćamo raznolikosti naše kulture a i nošnji na koju niko ne može ostati ravnodušan zbog lepote, sjaja i toplih boja koju nosi!”  izjavila je Milurović.
FOTO: VLADO DELIĆ
Željini komadi tradicionalne nošnje predstavljeni su na Međunarodnim festivalima folklora i tradicije u Holandiji, Belgiji, Francuskoj, Italiji, Švajcarskoj, Poljskoj, Turskoj, Grčkoj… Za rad i doprinos mnogim kulturnim društvima, festivalima , manifestacijama, nagrađena je značajnim priznanjima i plaketama. Učestovala je mnogim seminarima i smotrama na kojima je takođe više puta nagrađivana, od kojih posebno ističe festival ,,Biserna grana” u Novom Sadu. Njena nošnja u KUD-u Vuk Karadžić – u Švajcarskoj je osvojila zlatnu medalju – prvaci Evrope na takmičenju srpskog folklora. Usledile su tu i srebrne medalje i ostala renomirana priznanja. Željkina nošnja se nosi u Americi, Dubajiu, Austrailiji, Nemačkoj, u zemljama Balkana.
Marko Spirić

PRIJATELJI PORTALA POKAZIVAČ

Budite uvek zadovoljni Vašim izgledom uz najprijatniju uslugu podmlađivanja i regeneracije kože i tela koja Vas očekuje u salonuSILUETTE

Kozmetički salon
“SILUETTE”, ul. Lenjinova 19. – Vranje
telefon 069/12-47-958

 

KIROPRATKIČAR IVICA CVETKOVIĆ
ulica Čestelinska broj 22, Vranje 17501 (kod gradskog parka)
Zakazivanje na broj: 060/74-13-699

 

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Marko Spirić

Marko Spirić
Rođen 1986. godine. Živi i radi u Vranju. Radijski voditelj, novinar i estradni menadžer. Saradnik portala „Svet plus“ i „Pokazivač“. „Niko ne moze biti nista drugo niti moze dostici nesto drugo,ako najpre ne bude ono sto jeste...Vrlo je važno voleti druge, ali je jednako tako važno pomoći i drugima da nas vole!”