21. Marta 2019. | 14:43
Početna / Atelje / Mira Knežević Eka – Materijal kupujem u Indiji

Mira Knežević Eka – Materijal kupujem u Indiji

– Njoj se pojavio anđeo sa golubom, a sada stvara mozaik ogledala!
– Poznata umetnica predstavlja nova umetnička dela
– Svestrana umetnica o Jerusalimu i mozaik ogledalima
Mira Knežević Eka, poznata srpska modna dizajnerka, književnica i slikarka osim što priprema modnu kolekciju za predstojeću sezonu, uveliko radi na ogledalima, tako što svoje dugogodišnje profesionalno iskustvo i emocije slikarskom tehnikom mozaika stvara predmete vredne svake pažnje za sve buduće generacije. 
Kako godinama nije živela u Srbiji, već putovala širom sveta sa ciljem da istražuje kulturne raznolikosti i tradicionalne vrednosti drugih naroda sa ostalih kontinenata, nije ni čudo što za ovu umetnicu možemo reći da je uvek nadahnuta i inspirativna, s obzirom na to da je stekla veliko iskustvo koje, kako kaže, prenosi na garderobu i ogledala koje stvara. Ono po čemu je narod posebno upamtio i zavoleo Eku, svakako je njeno nezaboravno putovanje u Jerusalimu, kada je na veliki praznični dan, Blagovesti, pao Blagi Oganj, predstavljajući lik anđela i belog goluba. Ovaj nesvakidašnji momenat su zabeležili svi turisti koji su se zadesili u tom trenutku na mestu gde je bila Mira i tamošnji mediji, naročito ruski koji su pravili specijalne priloge o Vaskrsu u Jerusalimu. Miru smo zatekli u svojoj radionici, baš kada je stvarala na ogledalu.
,, Tačno tako. Zahvaljujem na tome što ste me podsetili na sveto putovanje. Osećaj je neopisiv. Tu euforiju, radost, blaženstvo, zahvalnost nebeskoj sili, trebalo je osetiti. Ovim putem zahvaljujem svim medijima koji su ovu vest preneli onako kako jeste bilo. ” izjavila je Eka i dodala ,, Ogledalo na kojem radim, zaista iziskuje mnogo truda i vremena, naročito kada je velikih dimenzija. Radim ih sa puno ljubavi, pažnje, želeći da prenesem poručiocu onako kako je zamislio. Utkam svoja osećanja, emocije, umetničko viđenje i slažem mozaik. Talenat sam sasvim slučajno otkrila. Jednostavno, kada dođete u neke zrelije godine, Vi znate šta želite i kojim putem da idete. Na moju sreću, odavno sam shvatila. Ogledalo privodim kraju, njega čeka jedna ugledna porodica iz Australije ”.
,, Ovom specifičnom slikarskom tehnikom, koja, verujte, nije nimalo jednostavna, kao što rekoh, bavim se dugi niz godina. tako da sam umrežena sa mnogim ljudima i interesentima koji ova umetnička dela izlažu na raznoraznim lokacijama. U skladu sa prethodno načinjenim nacrtom, ja dodajem komadiće kamena, keramike, stakla i ostali materijal drugog sastava. Materijal poručujem iz Indije koji se ne može kupiti na našim prostorima. ”
Sudeći po tome da je veliko interesovanje kulturologa Grada Beograda, Eka bi trebalo da na jesen izloži sva svoja ogledala. 
Novinar Marko Spirić
Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Marko Spirić

Marko Spirić
Rođen 1986. godine. Živi i radi u Vranju. Radijski voditelj, novinar i estradni menadžer. Saradnik portala „Svet plus“ i „Pokazivač“. „Niko ne moze biti nista drugo niti moze dostici nesto drugo,ako najpre ne bude ono sto jeste...Vrlo je važno voleti druge, ali je jednako tako važno pomoći i drugima da nas vole!”