19. Februara 2019. | 23:11
Početna / Zanimljivosti / Na današnji dan: 10 avgust

Na današnji dan: 10 avgust

1810 – Rođen je italijanski državnik Kamilo Benso Kavur. Kao premijer Pijemonta (1852) pod Vitoriom Emanuelom II modernizovao je vojvodstvo i bio ključna ličnost u pokretu za ujedinjenje Italije pod Savojskom dinastijom.

1842 – Velika Britanija donela je zakon kojim je ženama i deci mlađoj pod 10 godina zabranjen rad u podzemnim rudnicima.

1878 – Rođen je srpski kompozitor i muzički pisac Isidor Bajić. Osnovao je prvu muzičku školu u Novom Sadu i pokrenuo “Srpski muzički list” (opera “Knez Ivo od Semberije”, zbirka solo pesama “Pesme ljubavi”, horske pesme).

1895 – U “Kraljičinoj palati” u Londonu izveden je prvi promenadni koncert, kojim je dirigovao Henri Vud. On je ostao glavni organizator britanskog godišnjeg festivala klasične muzike “Proms” do 1940.

1913 – U Bukureštu je potpisan mir između Bugarske i balkanskih saveznika Grčke, Rumunije, Srbije i Crne Gore, kojim je okončan Drugi balkanski rat. Bukureštanskim mirom Makedonija je podeljena između Bugarske, Grčke i Srbije, a Rumunija je dobila deo Dobrudže.

1964 – Papa Pavle VI doneo je svoju prvu encikliku o pomirenju sa ostalim hrišćanskim crkvama, nehrišćanskim verskim zajednicama i o spremnosti na dijalog sa svima koji to žele.

1998 – Princ Al-Muhtadi Bila, stariji sin brunejskog sultana Hasana Bolkije, jednog od najbogatijih ljudi sveta, proglašen je naslednikom prestola.

Share on Facebook
Facebook
Novakujem