13. Novembra 2019. | 12:42
Početna / Zanimljivosti / Na današnji dan: 11. septembar

Na današnji dan: 11. septembar

Sat
foto: wallpapermania. eu

1524. – Rođen je francuski pisac Pjer de Ronsar, vođa renesansne pesničke grupe “Plejada”. Francusku poeziju obogatio je raznolikošću pesničkih oblika. U vreme religioznih ratova u Francuskoj, digao je glas u odbranu otadžbine u “Besedi o bedi ovog vremena”.

Dela: zbirke pesama “Ode”, “Ljubavi”, “Himne”, “Elegije”, ep “Fransijada” (nedovršen).

1830. – Proglašena je republika Ekvador kao deo konfederacije Kolumbije.

1862. – Rođen je američki pisac Vilijam Sidni Porter, poznat kao O. Henri, tvorac specifičnog žanra kratke humoristične i blago ironične priče s neočekivanim završetkom. Objavio je oko 600 priča u 11 knjiga, mahom o životu stanovnika Njujorka.

1880. – Rođen je Dobrica Milutinović, veliki srpski romantičarski pozorišni glumac izuzetnog glasa i retkog temperamenta. Bio je prvak Drame nacionalnog teatra više od pola veka i sa ogromnim uspehom igrao je niz uloga iz klasičnog pozorišnog repertoara kao i likove iz nacionalnog repertora.

U Beograd je došao 1898. na poziv upravnika Narodnog pozorišta Branislava Nušića. Muzej pozorišne umetnosti i Savez dramskih umetnika Srbije su 1980. u saradnji sa Zlatarom Majdanpek ustanovili “prsten Dobrice Milutinovića”, nagradu za glumačko životno delo.

1885. – Rođen je engleski pisac Dejvid Herbert Lorens, koji je opisivanjem ljudske seksualnosti skandalizovao puritansko britansko društvo. Bio je preokupiran problemom seksualnih odnosa, zainteresovan za primitivne religije i misticizam i neprijateljski raspoložen prema industrijskom 20. veku, puritanizmu i anglosaksonskim društvenim konvencijama.

Dela: romani “Beli paun”, “Sinovi i ljubavnici”, “Ljubavnik ledi Četerli”, “Zaljubljene žene”, “Duga”, priče “Pruski oficir”, “Engleska, moja Engleska”, “Žena koja je ođahala”, eseji “Psihoanaliza i nesvesno”, “Pokreti u evropskoj istoriji”, “Studije o klasičnoj američkoj književnosti”, “Pornografija i opscenost”, “Apokalipsa”, pesme “Ljubavne i druge pesme”, “Amores”, “Kornjače”, “Ptice, zveri i cveće”.

1887. – Rođena je Nadežda Spasojević, prva Srpkinja pedijatar, autor više knjiga iz pedijatrije, profesor Babičke škole u Beogradu. Medicinu je studirala u Petrogradu, a u Parizu je specijalizovala pedijatriju. U Beogradu je osnovala savetovalište za majke i dispanzer za odojčad.

Za dopisnog člana SANU izabran je 1974. a za redovnog 1988. Na funkciji Generalnog sekretara SANU nalazio se od 1998. do 2003. kada je izabran za potpredsednika.

Share on Facebook
Facebook
Novakujem