19. Avgusta 2019. | 18:03
Početna / Zanimljivosti / Na današnji dan: 15. april

Na današnji dan: 15. april

Sat
foto: wallpapermania. eu

1469 – Rodjen je indijski duhovni učitelj, guru Nanak, osnivač sikizma. Njegovi sledbenici Siki žive uglavnom u Indiji, a najbrojniji su u državama Pandžab i Harijana.

1755 – Doktor Samjuel Džonson, engleski pesnik, novinar i leksikograf, objavio je “Rečnik engleskog jezika”, prvi moderni engleski rečnik.

1843 – Rodjen je američki pisac Henri Džejms. Napisao je oko 100 knjiga, medju kojima su najpoznatiji romani “Portret jedne lejdi”, “Amerikanac”, “Dejzi Miler”, “Roderik Hadson”…

1923 – Insulin, koji je kanadski naučnik, nobelovac Frederik Banting, otkrio 1921. godine, počeo je da se koristi u lečenju dijabetesa.

1952 – Frenklin banka u Njujorku izdala je prvu kreditnu karticu u svetu.

1968 – Dva sovjetska satelita bez ljudske posade, Kosmos 212 i 213, automatski su se spojili dok su kružili u zemljinoj orbiti.

1994 – Ministri vodećih zemalja sveta potpisali su GATT (General Agreement on Tariffs and Trade).

2008 – Vladajuća ruska partija Jedinstvena Rusija (JR) jednoglasno je izabrala predsednika Rusije Vladimira Putina za lidera partije. Na kongresu JR prethodno je promenjen statut kojim je uvedena funkcija predsednika parije. Prihvatanjem te funkcije Putin ostaje najuticajnija ličnost u ruskoj politici i nakon što je mesto predsednika države početkom maja prepustio Dmitriju Medvedevu.

2010 – Gusti oblaci prašine iz islandskog vulkana Ejafjalajokul, do čije je erupcije ponovo došlo posle skoro 200 godina mirovanja, uzrokovali su obustavljanje oko 6.000 letova avio-kompanija u severnoj Evropi, što je predstavljalo početak petodnevnog nezapamćenog poremećaja vazdušnog saobraćaja na ovom kontinentu.

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Đorđe Todorović

Đorđe Todorović
Student Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. Interesuje ga svet IT-a, zanimljivosti i video igara.