19. Novembra 2019. | 10:39
Početna / Zanimljivosti / Na današnji dan: 16. oktobar

Na današnji dan: 16. oktobar

Sat
foto: wallpapermania. eu

1758. – Rođen je američki filolog i leksikograf Noa Vebster, simbol leksikografske tradicije u Sjedinjenim Američkim Državama. Objavio je 1806. svoj prvi rečnik engleskog jezika “Compendious Dictionary of the English Language”, a 1828. rečnik
koji i sada nosi njegovo ime. Izuzetno obimni “potomci” Vebsterovih rečnika smatraju se najboljim rečnicima engleskog jezika.

1888. – Rođen je američki pisac Judžin Gledston O'Nil, tvorac moderne američke drame, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1936. Njegove drame odlikuju realizam i žestina koja katkad prerasta u brutalnost. Drame i trilogija “Elektri priliči crnina”, u kojoj je klasičnu grčku temu o Edipu primenio na moderan svet, odnosno američko društvo u vreme građanskog rata, doneli su mu svetsku slavu. Ostala dela: drame “Iza horizonta”, “Ana Kristi”, “Sva božja deca imaju krila”, “Veliki bog Braun”, “Car Džons”, “Dugo putovanje u Evropu”, “Žudnja pod brestovima”.

1910. – Jedan od pionira srpskog vazduhoplovstva Ivan Sarić izveo je u Subotici pred više hiljada znatiželjnika let drvenim “monoplanom” koji je sam konstruisao. Uzdigao se na visinu od 30 metara i u širokom luku obleteo konjičko trkalište. Sarićev “monoplan” čuva se u Muzeju vazduohoplovstva u Surčinu.

1973. – Nobelova nagrada za mir dodeljena je državnom sekretaru SAD Henriju Kisindžeru i njegovom partneru u pregovorima Le Duk Tou, ali je političar Severnog Vijetnama odbio nagradu. 1984. – Crnački anglikanski arhiepiskop Johanesburga Dezmond Tutu dobio je Nobelovu nagradu za mir, kao druga istaknuta ličnost crnačke većine u Južnoj Africi kojoj je dodeljena ta nagrada. Bivši predsednik Afričkog nacionalnog kongresa Albert Džon Lutuli dobio je tu nagradu 1960.

 

 

Share on Facebook
Facebook
Novakujem