14. Novembra 2019. | 04:05
Početna / Zanimljivosti / Na današnji dan: 17. mart

Na današnji dan: 17. mart

Sat
foto: wallpapermania. eu

Danas je ponedeljak, 17. mart, 76. dan 2014. Do kraja godine ima 289 dana.

Na današnji dan:

180 – Umro je rimski car Marko Aurelije, car filozof. Tokom vladavine počev od 161. uspešno je suzbio germansku invaziju na Carstvo. Njegove beleške na grčkom jeziku u vidu aforizama, vođene tokom brojnih ratnih pohoda u Evropi i Aziji, svojevrsna filozofska introspekcija i razmišljanja o etici, objavljene su posmrtno pod naslovom “Samom sebi” i bile su vekovima popularne. . Car-filozof upamćen je i po izuzetnoj skromnosti i čestitosti, neuobičajenim za vladara.

1817 – Dunavom zaplovio prvi parobrod “Karolina”.

1834 – Rođen je nemački inženjer Gotlib Vilhelm Dajmler, koji je 1883. konstruisao prvi automobilski benzinski motor. Taj motor je omogućavao brzinu vozila od 18 kilometara na čas. Osnovao je 1890. kompaniju “Dajmler Motoren-Gezelšaft”, koja se 1926. 26 godina posle njegove smrti, ujedinila s fabrikom Karla Benca u kompaniju “Dajmler-Benc”, proizvođača prestižnih automobila “Mercedes”.

1846 – Umro je nemački astronom i matematičar Fridrih Vilhelm Besel, osnivač i prvi direktor Kenigsberške opservatorije, koji je izračunao putanju Halejeve komete i prvi utvrdio promenljivost kretanja Sirijusa i Prokijusa i zaključio da je reč o zvezdama dvojnicima. Na osnovu geodetskih proračuna izveo je nove podatke o obliku i dimenzijama Zemlje. Usavršio je i neke matematičke metode u astronomiji.

1861 – Ujedinjena Italija proglašena je kraljevinom s kraljem Vitorijom Emanuelom II Savojskim na čelu.

1956 – Umrla je francuski nuklearni fizičar i hemičar Irena Kiri – kćerka nobelovaca Pjera i Marije Kiri – koja je sa suprugom Žanom Frederikom Žolio 1935. podelila Nobelovu nagradu za hemiju.

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Bojana Pudar

Bojana Pudar
Bojana Pudar veruje da "osmeh ne košta ništa, a znači mnogo. Ako nekada sretneš osobu koja više nema osmeh, budi velikodušan, pokloni joj svoj. Niko ne oseća takvu potrebu za osmehom, kao oni koji ne mogu da ga poklone drugima".