25. Maja 2018. | 05:28
Početna / Zanimljivosti / Na današnji dan: 19. jun

Na današnji dan: 19. jun

Sat
foto: wallpapermania. eu

1623 – Rođen je francuski matematičar, fizičar i filozof Blez Paskal. Konstruisao je jedan od prvih kalkulatora i značajno doprineo razvoju matematičkih teorija, posebno teorije verovatnoće.

1846 – Prva bejzbol utakmica po uspostavljenim pravilima odigranaje u Nju Džersiju.

1885 – U Njujork je stigla Statua slobode, poklon Francuske.

1885 – Rođen je srpski kompozitor i dirigent Stevan Hristić, član Srpske akademije nauka i umetnosti, jedan od osnivača Muzičke akademije u Beogradu, šef Beogradske filharmonije, direktor Opere u Beogradu i prvi predsednik Saveza kompozitora Jugoslavije (“Ohridska legenda”, “Vranjanska svita”, “Rapsodija”).

1886 – Rođen je srpski slikar Jovan Bijelić, član Srpske akademije nauka, jedan od najznačajnijih jugoslovenskih likovnih stvaralaca između dva svetska rata (“Portret devojke”, “Kupačica”,
“Dvorište”, “Ženski akt”, “Sarajevo”, “Portret starice”).

1906 – Rođen je britanski fiziolog i biohemičar ruskog porekla Ernst Boris Čejn. Sa Aleksandrom Flemingom i Hauardom Volterom Florijem 1945. je podelio Nobelovu nagradu za medicinu za otkriće penicilina.

1908 – Dolaskom broda “Kasato Maru” u luku Santos sa 168 japanskih porodica, počelo je doseljavanje Japanaca u Brazil.

1961 – Kuvajt, koji je bio pod protektoratom Velike Britanije od 1899, stekao je punu nezavisnost.

1961 – Otkrivanjem natpisa sa imenom Pontija Pilata na iskopini rimskog hrama u Cezariji (Izrael), prvi put je nađen dokaz da je on postojao.

1970 – Sovjetski vasionski brod “Sojuz-9” postigao je novi rekord u dužini boravka u kosmosu od 17 dana, 16 časova i 59 minuta.

2003 – Turski parlament je usvojio paket reformi ljudskih prava, poslednji u nizu zakona koji bi trebalo da poboljšaju šanse Turske za ulazak u Evropsku Uniju.

2006 – Episkopalna crkva u SAD izabrala je na čelo crkve, po prvi put u istoriji Anglikanske crkve, ženu-biskupa, Ketrin Džeferts Skori.

2007 – Kanadska čarter avio-kompanija “Skajservis erlajnz” obavila je prvi let iz Toronta do Beograda čime je posle 15 godina prekida uspostavljena direktna avionska linija između Srbije i Kanade.

Share on Facebook
Facebook
Novakujem