22. Februara 2019. | 02:09
Početna / Nastavnici i profesori / Nagradni konkurs za nastavnike – obezbeđene vredne nagrade brenda Tesla

Nagradni konkurs za nastavnike – obezbeđene vredne nagrade brenda Tesla

Izdavačka kuća BIGZ školstvo uz podršku Ministarstva prosvete, nauke tehnološkog razvoja, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i kompanije Comtrade raspisala je nagradni konkurs „Digitalna riznica znanja”. Pravo učešća imaju učitelji i nastavnici svih osnovnih škola u Srbiji, a svoje radove mogu poslati do 1. aprila 2018. godine.

Cilj konkursa „Digitalna riznica znanjaˮ je da se podstakne upotreba informacionih tehnologija u nastavi, a svi digitalni sadržaji koji učestvuju na konkursu moraju biti usklađeni sa zadacima i ciljevima časa. Stručni žiri biraće najbolje multimedijalne sadržaje koje će učitelji i nastavnici pripremiti kako bi unapredili proces nastave.

Kako navode nadležni u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ova prosvetna institucija najvišeg ranga prepoznala je značaj konkursa “Digitalna riznica znanja” upravo jer je jedan od prioritetnih ciljeva uvođenje informacionih tehnologija u sve obrazovne procese, a pre svega u nastavu.

Prema rečima Olivere Đikanović, glavne i odgovorne urednice u Izdavačkoj kući BIGZ školstvo, imajući u vidu koliko je digitalizacije važna za obrazovne procese, ova izdavačka kuća raspisala je nagradni konkurs „Digitalna riznica znanja“ sa namerom da osnaži učitelje i nastavnike u primeni modernih tehnologija.

– Svesni vremena u kome živimo, brzine razvoja tehnologije i značaja informatičke pismenosti za buduće generacije, izdavačka kuća BIGZ školstvo već nekoliko godina veliku pažnju poklanja digitalnim sadržajima koji pokrivaju nastavne programe i sastavni su deo naših udžbeničkih kompleta. Ideja o pokretanju nagradnog konkursa došla je kao rezultat dugogodišnje bliske saradnje sa učiteljima i nastavnicima. Imajući u vidu da mnogi od njih već koriste informacione tehnologije u nastavi, a da se neki još uvek plaše da malo smelije zakorače u digitalni svet, rešili smo da ih ohrabrimo i da im pomognemo da se slobodnije upuste u pripremanje digitalih materijala koji će im pomoći da lakše, kreativnije i zanimljivije osmisle časove – ističe Olivera Đikanović.

Dr Ranko Rajović, jedan od najistaknutijih stručnjaka za rani razvoj inteligencije kod dece, čiji se program učenja “NTC” sprovodi u 15 evropskih država i jedan od članova žirija konkursa „Digitalna riznica znanja“ kaže da će prilikom odabira najboljih radova gledati, pre svega, primenljivost, a zatim i kreativnost, neobična rešenja i nove ideje.

– Moderne tehnologije su nezaobilazne i postale su sastavni deo života. Potrebno ih je uvoditi u nastavu i olakšati deci usvajanje gradiva. Pojedine lekcije mogu da budu prikazane u tri dimenzije, u vidu animacije, neke lekcije mogu da dopune podacima sa interneta, mogu da spremaju lekcije u vidu prezentacije i jos mnogo drugih načina koji će im približiti, pojasniti i omogućiti lakše usvajanje gradiva. Važno je napomenuti da je potreban oprez, posebno kod mlađe dece, jer za optimalan razvoj deteta potrebno je puno kretanja, trčanja, skakanja, bavljenjem sportom, a nove tehnologije često okupiraju dete toliko da dnevno provede i nekoliko sati gledajući u ekran – kaže dr Rajović.

Lana Mažić, brend Tesla, marketing menadžer Comtrade Distribution, kaže da su kompanija Comtrade i brend Tesla obezbedili vredne nagrade za najbolje učesnike.

Kao kompanija sa savremenim pristupom poslovanju, mi smo opredeljeni na kontinuiran razvoj sopstvenih poslovnih referenci i rezultata, kao i na razvoj zajednice u kojoj poslujemo. Naše delovanje kao društveno odgovorne kompanije usmereno je na unapređenje zajednice pre svega u obrazovnom smislu, kroz različite programe kojim podižemo nivo kompetencija i znanja mladih i na taj način ulažemo u njihovu budućnost. Borimo se za veće vrednovanje znanja i snažniji razvoj domaćeg informatičkog sektora. Drago nam je što ove vrednosti delimo se učesnicima “Digitalne riznice znanja” – ističe Mažić.

Detaljne propozicije konkursa „Digitalna riznica znanjaˮ možete pogledati ili preuzeti klikom na PROPOZICIJE KONKURSA.

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Zoran Todorović

Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.