22. Septembra 2018. | 22:22
Početna / Sport / PARTNERSTVO VELIKANA: Aston Martin u Formuli 1!

PARTNERSTVO VELIKANA: Aston Martin u Formuli 1!

Automobilski sport i njen najbrži cirkus ulaze u novu fazu razvoja, a rezultat toga je i sve veći broj zanimljivih partnerstava.

foto: profimediaFOTO: PROFIMEDIA

Trkački tim Red Bull Racing saopštio je proteklog vikenda da će u novu sezonu 2018. godine ući u redizajniranom izdanju bolida sa potpuno novim proizvođačem motora. Naime, četvorostruki osvajači titule u kategoriji konstruktora, obelodanili su postizanje dogovora sa slavnim britanskim automobilskim brendom Aston Martinom.

Povratak ovog slavnog imena u svet auto sporta je iznenadio mnoge, pre svega zbog činjenice da primarno proizvode luksuzne automobile ali i podatka da su izvan sveta Formule 1 još od kraja 1950-ih godine.

Prvi čovek Aston Martina Endi Palmer izjavio je da ovaj korak prestavlja veliki izazov za kompaniju koju vodi i ujedno istako mogućnost polaganog ulaska ovog brenda u tržište sportskih automobila. Na tragu toga su i najave da već neko vreme rade na novim savremenim motorima najnovije generacije.

Sa druge strane, ni čelni ljudi Red Bull tima nisu krili zadovoljstvo. Direktor tima Kristijan Horner je na zajedničkoj konferenciji dva brenda istakao da ovo prestavlja veliki pomak u razvoju već etabliranog tima koji je poznat po pružanju šanse mladim talentovanim vozačima. Austrijski tim je od svog debija u Formuli 1 2005. godine koristio motore redom – Coswortha, Ferarija, Renaulta dok je u poslednje dve sezone na iznenađenje svih za to bio zadužen renomirani švajcarski brend satova Tag Heuer.

Prve najave kažu da će tim promeniti i svoje boje, pa će od sledeće sezone umesto tradicionalne ljubičaste na bolidu dominirati tamne nijanse zelene tipične za Aston Martin.

Što se tiče sportskih rezultata, Red Bull i ove sezone igra važnu ulogu u najbržem cirkusu na svetu. Pet trka do kraja njihovi vozači Danijel Rikijardo i supertalentovani Maks Verštapen zauzimaju četvrto odnosno šesto mesto na tabeli vozača. Nakon odlaska Sebastijana Fetela u Ferari 2015. godine većina stručnjaka je bilo mišljena da će tim doživeti svojevrstan pad, međutim još jednom se potvrdilo da Red Bull razmišlja na duge staze i da je ulaganje u mlade vozače još u uzrastu kartinga odličan strateški potez.

S obzirom na snagu i organizaciju tima, talentovane vozače i ovo važno partnerstvo, budućnost tima iz Austrije se čini kao vrlo svetla.

D.R.

Izvor: menshealth.rs

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Zoran Todorović

Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.