20. Septembra 2019. | 22:26
Početna / Zanimljivosti / Planovi najboljih diplomaca i školaraca

Planovi najboljih diplomaca i školaraca

Prilikom obležavanja jubileja, škole, fakulteti i univerziteti nagrađuju najbolje školarce i diplomce. Neretko, umesto njih priznanja primaju roditelji, jer su mnogi već otišli u inostranstvo. Ostati u zemlji ili nastaviti školovanje u inostranstvu, gde se zaposliti posle završenih osnovnih studija ili nastaviti master i doktorske studije, pitanja su sa kojima se suočavaju najbolji srednjoškolci i diplomci.

 

Studenti

Foto: EKOF

Samo je petnaest maturanata Matematičke gimnazije konkurisalo za nastavak školovanja na stranim univerzitetima. Prijemni za njih nije problem, a da li će tamo i nastaviti školovanje, zavisiće i od toga da li će dobiti stipendije.

 

“Volela bih da se prijavim za inostranstvo, i da naravno odem tamo, pa bih tamo studirala matematiku ako dobijem stipendiju”, priča Jelena Ivančić

Milan kaže da će i master i doktorske studije završiti na matičnom Matematičkom fakultetu.

 

“Kompletan entuzijazam koji sam tamo našao je možda bila ključna stvar zbog koje sam i ostao tu i zbog koje nameravam da nastavim i dalje školovanje na istom fakultetu”, ističe Milan Čugurović, diplomac Matematičkog fakulteta sa prosekom 10.

 

Budući inženjeri neretko još tokom studija dolaze do posla.

 

“Nakon završenog master rada planiram da odem u jednu softversku kompaniju u Londonu”, dodaje Viktor Slavković koji je poneo nagradu za najbolji diplomski rad.

 

Slobodan Vukojčić koji je napisao najbolji diplomski rad vidi sebe u Srbiji: “Ne nameravam da idem u inostranstvo još uvek”.

 

Katarina Radinović Kapralović, najboji diplomac, radila je kao student demonstrator.

 

“U neku ruku sam bila i zaposlena i zaista su četiri lepe godine provedene na fakultetu. Sada sam na master studijama. Trenutno sam u procesu traženja posla koji mi baš odgovara interesovanjima”, dodaje Katarina.

 

U resornom ministartsvu najavljuju da će se na osnovu novih zakona studenti finansirati na osnovu tri modela. Akademci, sa dobrim prosekom, i dalje će moći da koriste kredite, a pomagaće se školovanje kadrova koji su potrebni državi i koji se školuju za perspektivna zanimanja.

Izvor: rts.rs

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Zoran Todorović

Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.