22. Novembra 2019. | 00:58
Početna / Magazin / Pogled s Crvenog Čota: Forum Romanum – 1. deo –

Pogled s Crvenog Čota: Forum Romanum – 1. deo –

Foto: Neda Glišović

Sveštenica vestalka iz kraljevske loze
s Marsom blizance rodi.
Potom u državi toj preuze vladu Romul,
koji na plećima nosiće kožu vučice sive, dojilje svoje.
I on će sazidati Marsov grad,
i nazvati podanike po imenu svom Rimljanima.
Tom narodu ja ne stavljam granice
ni u prostoru ni u vremenu,
dao sam mu carstvo bez kraja.
( Vergilije, Eneida, Prvo pevanje)

Inspiracija za tekst nastala mi je dok sam šetao centrom Novog Sada i to onim glavnim centralnim delom. Posmatrao sam zdanja napravljena iz davnih vremena gledajući zgrade čas levo, čas desno a sećanja me vratiše u razmišljanju kako se život odvijao. Trg je dosta prostran i pogodan za razne aktivnosti. Trenutno se sada nalaze neke kućice gde se prodaju razni proizvodi, ručni radovi, do hrane slatke i slane. Mesto je pogodno i za održavanje raznih društvenih akcija kako zdravstvenog tipa tako i okupljanja građana u cilju obeležavanja određenih manifestacija.

Forum Romanum, predstavljao je upravo glavni trg, prostran, na kome se odvijao javni život Rima, uključujući javne zgrade i religijske objekte. Prvobitno se centralni rimski trg delio na dva dela, zapadni koji je obuhvatao plato namenjen neformalnom okupljanju građana i istočni na kome su se održavale skupštine. Između ova dva dela bila je smeštena visoko uzdignuta platforma, koja je služila kao javna govornica i čija je uloga u političkom i pravnom životu Rima bila posebno značajna. Na Forumu je izlagan i zvaničan religijski kalendar, koji je obaveštavao građane Rima kojim danima se smeju obavljati suđenja, sazivati skupštine, a kada se mogu organizovati javne svetkovine i religijske svečanosti. Na ovom mestu su svake godine obavljani izbori, jer je po pravilu toliko trajao mandat republikanskih magistrata, pa je Forum vekovima bio poprište gde su se kandidati za ova, ali i druga oficijelna zvanja, bespoštedno nadmetali za naklonost birača.
Zanimljivo je istaći da kada su žene u pitanju, najveći deo pravnih poslova nije im bio dostupan. Nisu mogle učestvovati u radu Skupština, Senata niti obavljati svešteničke funkcije. Ne samo da nisu bile uključene u politički život, već se nisu uplitale ni u svakodnevne poslove koji su se morali obavljati van kuće. Imućnije Rimljanke su do Foruma dolazile najčešće u posebnim nosiljkama. Na Forumu, pored zvaničnih aktivnosti, postojala su mesta za razmenu dobara i usluga. Tokom pazarnih dana nudili su svoje proizvode i pribavljali neophodne stvari za porodicu – hrana, odeća, posude, alatke i sl. Takođe na Trgu, održavana su i druga javna okupljanja: glamurozne svečanosti povodom vojnih trijumfa, tokom kojih su vojskovođe slavljene i uzdizane poput samog božanstva, zatim pogrebne ceremonije, ali i surove gladijatorske igre. Te igre kod Rimljana su postale posebno omiljeni vid zabave. Borbe su održavane najrazličitijim povodima, ali im je svrha uvek bila ista – obezbediti narodu “hleba i igara”. Tom prilikom su kao tribine služile terase okolnih kuća, ali i privremene stepenaste drvene konstrukcije koje su omogućavale bolji pogled, ali i zaštitu od životinja korišćenih u borbi.Najčuvenije gladijatorske borbe na Forumu organizovao je Cezar, u kojima je učestvovalo više od 320 gladijatorskih parova. Tim povodom je na trgu organizovao trijumfalnu gozbu sa preko 20.000 stolova, postavljenih skupocenim jelom i pićem, za kojima je ugostio oko 200.000 rimskih građana. Takođe je i Avgust, isto priređivao predstave toga tipa. Hvalio se da je čak 26 puta organizovao spektakle sa afričkim zverima i da je u njima pobijeno preko 3500 životinja.

*** Sledi nastavak

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Slobodan Osmokrović

Slobodan Osmokrović
Slobodan Osmokrović rođen 21.9.1963 g. u Inđiji, ekonomski tehničar. Živim u vremenu kome ne pripadam.