17. Juna 2019. | 17:03
Početna / Sport / Polumaratonci u Šumaricama završili pripreme za Beogradski maraton

Polumaratonci u Šumaricama završili pripreme za Beogradski maraton

Kliknite na sliku i otvorite galeriju

Osobe sa invaliditetom i njihovi asistenti, završnim treningom u kragujevačkim Šumaricama, okončali su tromesečni ciklus priprema za 31. beogradski maraton. Kragujevčani i njihovi gosti iz Jagodine, na završnim pripremama, prešli su stazu dugu 9 kilometara i 600 metara i spremni su za polumaratonsku trku sledeće subote u Beogradu.

Tokom nedelje učesnike očekuju lekarski pregledi u ambulanti sportske medicine, a u subotu je njihov zadatak da za četiri sata pređu polumaratonsku stazu dužine 21 kilometar i 100 metara, dođu do cilja i postanu polumaratonci. Na stazi će se organizovano naći više od 80 učesnika, od kojih je više od polovine sa nekom vrstom invaliditeta. To su slepe, slabovide, osobe sa oštećenim sluhom, mentalnim smetnjama, osobe u kolicima sa paraplegijom, kvadriplegijom, cerebralnom paralizom, multiple sklerozom.

Prvi put u Srbiji, a verovatno i u svetu, će osobe sa invaliditetom nastupiti organizovano na tako masovnoj sportskoj manifestaciji. Biće to dan koji će njima biti različit od svih drugih, dan kada dobijaju mogućnost da ravnopravno učestvuju sa svim ostalim takmičarima, dan kada će ukazati svima na probleme sa kojima se osobe sa invaliditetom susreću i dan kada će zabeležiti lične rekorde.

Novinar: Ljiljana Veljković

Foto: Bojan Radošević

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Humanitarni radio

Humanitarni radio
Humanitarna internet radio stanica, pokrenuta prevashodno da bi zdravoj populaciji stanovništva u Kragujevcu, Srbiji, Evropi i širom sveta, gde se čuje radio, skrenulo pažnju na ljude sa posebnim potrebama i sve ostale kategorije stanovništva sa magrina društva. Naš prevashodni cilj je da pomognemo osobama kojima je pomoć potrebna i naučimo druge, koji mogu, da pomognu onima koji ne mogu.