9. Decembra 2019. | 00:49
Početna / Drugo / Preduzeće ima pravo na povraćaj poreza za sređivanje magacina

Preduzeće ima pravo na povraćaj poreza za sređivanje magacina

Da li za nabavku materijala za sređivanje magacina preduzeća ima pravo na odbitak prethodnog porza?

povraćaj poreza Prilikom dogovora o zakupo određenog magacinskog prostora, zakupodavac i preduzeće sklapaju dogovor o iznosu zakupnine.

Ukoliko preduzeće od fizičkog lica uzme u zakup  magacinski prostor, koji adaptira i osposobljava za potrebe delatnosti. Naravno, to rade radnici preduzeća, ali taj iznos se ne isplaćuje zakupodac nego preduzeće.

Preduzeće ima pravo na odbitak prethodnog poreza ukoliko ispunjava uslove za odbitak iz člana 28. Zakona o PDV-u.  Ima pravo po osnovu ulaznih faktura dobavljača za materijal koji se koristi prilikom adaptacije magacina. Dakle, za prostor koji je preduzeće uzelo u zakup, a koristi u sopstvene poslovne svrhe.

Uslovi koje preduzeće treba da ispuni, kako bi ostvarilo mogućnost odbitka prethodnog poreza  su precizirani u zakonu. Prvo da je obveznik PDV-a, zatim da ima ispravnu fakturu od dobavljača i da je ona u skladu sa odredbama člana 42. Zakona o PDV-u. Potrebno je da je nabavljeni materijal koristio za adaptaciju magacina i da poseduje ugovor o zakupu. Takođe , još jedan uslov se odnosi na to da magacinski prostor koristi u sopstvene poslovne svrhe. Tačnije, prostor koji adaptira da će služiti u poslovne svrhe preduzeća za dalji oporezivi promet dobara i usluge kao obveznik poreza na dodatu vrednost.

Izvor: knjigovodstvoedukacija.com

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Isidora Petrović

Isidora Petrović
"Život se ne meri brojem udisaja koje udahnemo, nego trenucima koji nam oduzmu dah.“