14. Oktobra 2019. | 03:37
Početna / Atelje / Pronađen ukraden crtež Save Šumanovića, slika Paje Jovanovića i Milića od Mačve čija se vrednost porcenjuje na nekoliko hiljada evra

Pronađen ukraden crtež Save Šumanovića, slika Paje Jovanovića i Milića od Mačve čija se vrednost porcenjuje na nekoliko hiljada evra

Oktobra 2014. godine u švajcarsko gradu Sankt Galenu, ukradeno je šest umetničkih slika i crteža čija se vrednost procenjuje na nekoliko desitina hiljada evra. Slike su pronađene u Kragujevcu, a među njima se nalazila i slika-skica Paje Jovanovića “Krunisanje cara Dušana za koju se smatra da vredi oko pedeset hiljada evra.

pronađene ukradene slike paje jovanovića

Osim Jovanovićeve slike pronađeni su i akvarel “Berba grožđa” Vase Pomorišca, Predićev crtež “Muški akt”, zatim crtež “Ženski akt” Zore Petrović, slika Milića od Mačve i Šumanovićev crtež čija vrednost se procenjuje na nekoliko hiljada evra.

pronađene ukradene slike paje jovanovića
Foto: Blic

Umetnička dela pronašli su pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala MUP Srbije u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Kragujevcu tokom pretresa stanova u okviru akcije suzbijanja krijumčarenja i trgovine kulturnim dobrima, prenose mediji.

Izvor: nedeljnik.rs

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Zoran Todorović

Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.