20. Jula 2019. | 07:21
Početna / Zanimljivosti / Prva žena inžinjer u Nemačkoj bila je Nišlijka Jovanka Bončić

Prva žena inžinjer u Nemačkoj bila je Nišlijka Jovanka Bončić

Srbija je mala zemlja puna velikih ljudi.
Mnogi slavni naučnici potekli upravo iz naše male zemlje sa Balkana, promenili su tokove istorije, civilizacije i kulture.
Dok za Teslu i Pupina svi znaju, veoma mali broj ljudi u Srbiji je čuo za Jovanku Bončić, prvu ženu u istoriji Nemačke koja je diplomirala inžinjerstvo na njihovom Univerzitetu.

jovanka boncic 2

Nišlijka Jovana Bončić ušla 1913. godine u istoriju nemačkog inžinjerstva kao prva žena koja je diplomirala inžinjerkse nauke na njihovom univerzitetu.
Jovanka je rođena u Nišu 1887. Godine. Kao izuzetno uspešan student završila je arhitekturu na Beogradskom Univerzitetu, a nakon prakse u Železnici Srbije, odlazi na prestižni Univerzitet u Darmštatu.

Jovankino diplomiranje bio je veliki događaj za Nemačku, koja do danas nije zaboravila našu Jovanku.
Svi nemački mediji pisali su o njoj, objavljivali su njene slike i veličali uspeh naše naučnice.

jovanka boncic

Jovanka se udala za ukrajinskog inžinjera Andreja Katernića, sa kojim je sarađivala u Kijevu i S. Peterburgu. Nakon 1922. godine dolaze u Beograd, gde sa puno uspeha nastavljaju da grade karijeru.
Manje je poznato da je Srbija, upravo zahvaljujući njoj, može da se podiči zgradama Učiteljskog i Veterinarskog fakulteta, banjskim lečilištem u banji Koviljači, zgradom Banskih dvora u Banja Luci I mnogim drugim građevinama.
U Darmštatu je na stogodišnjicu diplomiranja Jovanke Bončić ustanovljena godišnja nagrada s njenim imenom koja se dodeljuje za najbolja dostignuća žena u oblasti materijala geonauke.

Takođe, u Nemačkoj postoji i ulica u studenstskom kampusu grada, koja upravo nosi ime Jovanke Bončić.
Svet nije zaboravio našu Jovanku, ali izgleda da mi jesmo. Ni u Beogradu, u gradu u kome je umrla ova velika žena, ni u rodnom Nišu, niti bilo gde u Srbiji nema obeležja ovoj divnoj i velikoj ženi.

(Opanak.net)

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Zoran Todorović

Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.