24. Oktobra 2019. | 04:29
Početna / Magazin / San Điminjano: Idila među toskanskim vinogradima

San Điminjano: Idila među toskanskim vinogradima

Tokom srednjeg veka, bogate italijanske porodice su utvrđeni gradić dograđivale kulama. Smatralo se pitanjem prestiža izgraditi što viši toranj. Da bi prekinule ovu tradiciju, gradske vlasti su donele zakon po kome nijedna kula u gradu ne sme da bude viša od one na Gradskoj većnici. Od nekadašnjih 72, očuvano je samo 14 tornjeva. Danas je San Điminjano cenjeno turističko mesto pod zaštitom UNESCO-a.

Šta obići u San Điminjanu – jednodnevna poseta

Najpoznatiji ulaz u tvrđavu jeste tzv. Kapija Svetog Jovana na južnoj strani. Ona vodi u unutrašnjost u kojoj najveću pažnju privlači Trg sa cisternom (Piazza della Cisterna). Naziv je potekao od cisterne u sredini trga, koja je nekada bila glavni izvor pijaće vode u gradu. Oko nje, sa svih strana, nižu se dobro očuvane srednjevekovne kuće i palate. Sa severne strane, kroz pasaž, može se stići do drugog, poznatog trga, Duomo. Naziv se vezuje za italijansku reč za katedralu, ali ona ipak nikada nije bila izgrađena. Na ovom trgu smeštena je i Gradska većnica (Palazzo Podesta).

Kapija Svetog Jovana, San Điminjano
Kapija Svetog Jovana

Primarna crkva u gradu je bivša katedrala pod nazivom Kolegijata, oslikana freskama od strane renesansnih majstora: Domeniko Girlandajo, Tadeo di Bartolo, Lipo Memi…Prvobitna crkva je izgrađena na ovom mestu još u 10. veku. Vremenom je dobijala na značaju zahvaljujući razvoju grada kao i posetama hodočasnika koji su svraćali u San Điminjano, na svom putu za Rim. U crkvi se čuvaju relikvije sv. Điminjana, zaštitnika grada.

Trg sa cisternom, San Điminjano
Trg sa cisternom

Gradska galerija smeštena je u nekadašnjoj opštinskoj palati (Palazzo Comunale). I ona je poznata po slikama, prvenstveno, renesansnih umetnika.

Kula Opštinske palate, San Điminjano
Kula Opštinske palate

Od 14 očuvanih kula, najviša je Torre Grossa, odnosno Velika kula (54m), sa koje se pruža fantastičan pogled na okolinu grada. Jedna od najzanimljivijih je Đavolja kula koja slavu duguje legendi. Bogate italijanske porodice su gradile tornjeve i u njima živele. Kada se vlasnik jedne od kula vratio kući posle putovanja, primetio je da je ona, navodno, viša nego što je bila pre nego što je otišao. Događaj je pripisan natprirodnim moćima, u ovom slučaju đavolu.

Jedna od ulaznih kapija, San Điminjano
Jedan od ulaza u San Điminjano

Ono najlepše što možete raditi u San Điminjanu jeste šetnja gradskim uličicama koje odišu duhom srednjeg veka. Gradić obiluje prodavnicama suvenira, specijaliteta od sušenog mesa i čuvenog toskanskog vina. Naručite neki od italijanskih specijaliteta u jednom od bezbroj restorana i uživajte u Vernačiji, kvalitetnom belom vinu koje je nadaleko proslavilo ovaj grad. Možete i prošetati izvan gradskih zidina, okolinom koja obiluje vinogradima poznatih sorti grožnja od kojih je jedan od najpoznatijih proslavljeni italijanski Kjanti. Ukoliko vam je preostalo još malo slobodnog vremena, sačekajte veče, kada grad dobija novu dimenziju. Osvetljena tvrđava u beskrajnom zelenilu jedan je od najlepših prizora koji možete poneti iz neodoljive

Korisni linkovi:

Zvaničan sajt grada

Korisne informacije

Tekst i foto: Katarina Hadži-Minić

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Katarina Hadži-Minić

Katarina Hadži-Minić
Rođena sam 1979. godine u Beogradu i diplomirani sam istoričar umetnosti. Od kada se sećam, čvrsto verujem da ću da upoznam svet i kada god mogu, tražim načine da to i ostvarim. Za nas, istoričare umetnosti, važi ustaljeno verovanje da su nas na fakultetu naučili šta je „lepo“. Ono što je izvesno, jeste da znamo gde treba otići i šta vredi posetiti. Jedno je kada najveće svetske znamenitosti proučavate iz knjiga, a potpuno suprotna stvar kada imate priliku da ih vidite uživo, sopstvenim očima. Zbog toga putujem, prenosim utiske, prepričavam…U poslednje vreme sve češće i pišem. Ne želim i ne dozvoljavam sebi da, sve viđeno, zaboravim. Nastaviću kada god budem mogla jer to je, zaista, jedino što u životu istinski želim.