19. Oktobra 2018. | 06:50
Početna / Muzika / Sanjin Štrbac: Zvuk sela i grada XXV – NAJBOLJI ALBUMI U 2017. – REGION

Sanjin Štrbac: Zvuk sela i grada XXV – NAJBOLJI ALBUMI U 2017. – REGION

NAJBOLJI ALBUMI U 2017. – REGION

 

 

GODINA  INTROSPEKCIJE I INSPIRACIJE

 

 

SANJIN ŠTRBAC

 

Anton ili Nikola. Dilema godine. Nikola je stvorio dugačke ali nikad suvišne i preduge  pjesme koje će se dugokonzumirati. Jedan monumentalan, epohalan i introspektivan  album  čovjeka koji radi sve što je vezano za rok muziku ( stihovi,muzika, instrumenti, produkcija, ton …).I velike pjesme „Dve reči“,“Džonatan Livingston“,“Tajni život suterena“. Odlučio sam se za Antona ,kao  glavnog – sporednog čovjeka , decenijama u Partibrejkersima, uličnog hodača bez teatralnosti ili  previše poze. Takav je i album ,čistokrvni ,punokrvni ,ogoljeni ,rasni rnr, sa stihom „ljubav i prijateljstvo, bez

 

cene za mene“ ,kao motom Antonovog uličnog i sviračkog svjetonazora. Nešto slično albumima Keith Richardsa ili Steve Jonesa. Blues,garažni rock ,usna harmonika ,vokal je jednostavan i direktan bez fraziranja i otezanja,tipičan vokal jednog izvrsnog gitariste koji se ovdje ne nameće solo tačkama i suvišnim rifovima.Životni i lični ,duboko emotivni stihovi bez neskromnih  pretenzija.Najbolje od Partibrejkersa ili Antona,svejedno.O tome i svjedoče naslovi pjesama, „Suvišni“, Biće ono što jeste“,“Brate“i  izuzetna gitarska balada „Parče“ ,za kraj. Album se pojavio krajem prošle godine, 2017.  pa će sigurno biti aktualan u novoj. Dakle, prvi na listi je Anton.

 

„On tour“su izvrsno usvirani, perfektna trojka gdje svi sviraju i pjevaju, uglavnom američku country ili folk muziku.Naravno,pjevaju je kao da su rođeni na Srednjem Zapadu USA. Visoko stilizovan , moderan pristup, postmoderan, vokali ponegdje podsjećaju na dvojac iz The Walkabouts.

„Baobab“ kao reaktiviranje odličnog gitarskog benda iz Arilja, predvođenog Mišom Petrovićem koji ima i zanimljivu  solo karijeru.Potvrda primjera iz osamdesetih godina kada su zanimljivi bendovi dolazili iz manjih gradova , u USA pogotovo.Gitarski obojene sjajne melodije, odlični prateći vokali,bunt,sve iz glave jednog od najvećih obožavaoca grupe Wilco u nas.

„Bitapatibi“, sjajan dream pop, sa uticajima alt rock, indie rocka, jazza, atmosferičan, sa mjerom nježan i dvije velike pjesme „Pesma Beogradu“ i „Dušo“.Izvrsna pjevačica Una Gašić , praćena velikim muzičarima, Vladimirom Markovićem –Krakom  i Ernestom Džananovićem iz Presinga.

Milan Jovanović ili  ovdje , Jovanović,  je majstor pop pjesme, klasičan singer songwriter .Odlični stihovi i instrumentalna pratnja, sa pomalo pomaknutim nadrealnim stihovima,često i duhovitim.

„StEPa“ je gitarski rok sastav sa psihodeličnim,blues , roots idiomima čemu u mnogome doprinosi gitaristkinjai pjevačica Lola Marković,elementi shoegaze i indie popa,surferska „Next time“ i izvrsna „I denied „u kojoj se mogu mjeriti sa velikanima blues rocka.

„Bohemija“ ima jako lijepe melodije ,retro zvuk , kabaretsku muziku, dekonstrukciju klasične pop pjesme, odlične prateće vokale i elemente jazza. Apsolutni hit je pjesma „Van vidika“ ,koja podsjeća na mnogo toga, donekle na izvornu muziku a donekle na srednjevjekovne madrigale i klasičnu muziku.

Riječki „My Buddy Moose“ sa odličnim gitarskim zvukom ,sjajnim pratećim vokalom,podjećaju na Neil Younga, The Jayhawks ili Drive By Truckers,odnosno grupe koje su svoj zvuk sjajno nadogradile na osnovu i usložili ga..

Bojana Vunturišević, sa svojim nadahnutim i inteligentnim  indie pop izrazom je najavila sebe kao izvrsnog autora i jednu od najboljih i najobrazovanijih pjevačica u regionu.  Važi za jednog od  mlađih stvaralaca koji će u budućnosti mnogo toga pružiti.

Ovaj spisak je moje učešće u anketi beogradskog „GLE Bg E-MAGAZINA  za izbor najboljih albuma u regionu u 2017.godini , gdje je učestvovalo 30 eminentnih i poznatih rok kritičara iz pet ex Yu država (sem Makedonije).

1.ANTON I HEVI HIPI BEJBI „REČENO, UČINJENO ILI NE, OD TOGA SVE ZAVISI ! „

2.NIKOLA VRANJKOVIĆ „VERONAUTIKA“

3.ON TOUR „DON T IT MAKE YOU WANT TO GO HOME“

4.BAOBAB „NAŠE VREME“

5.BITIPATIBI „LEŠNICI DIVLJI  2„

6.JOVANOVIĆ „GRADOVI ,HEROJI I NAKNADNA PAMET

7.StEPa „StEPa“

8.BOHEMIJA „SVE NAOPAKO“

9.MY BUDDY MOOSE „IV“

10. BOJANA VUNTURIŠEVIĆ „DALJINE

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Sanjin Štrbac

Sanjin Štrbac
Rođen u Kninu 1971. Studirao u Banjaluci i Beogradu. Živi u Banjaluci. Pravnik. Pisao o svemu, najviše o kulturi u časopisima "Revolt", "Reporter", Popboks". Objavio dvije knjige o popularnoj muzici : “"Gubitnici" sviraju historiju" (2009. i 2012.) i "Žeton za najdraži Vurlicer"(2013.). Najviše voli, uglavnom, klasični američki rokenrol i njegove podžanrove koje nedovoljno slušamo, popularnu i nepopularnu književnost, TV, sport, pivo, viski... I ljepotu.