16. Septembra 2019. | 08:15
Početna / Zanimljivosti / Slobino zanimljivo ćoše: Mocart – manje poznato –

Slobino zanimljivo ćoše: Mocart – manje poznato –

1/ Čudni maniri mladog muzičara

Mocart je imao jednu jako čudnu stranu ličnosti, u potpunoj suprotnosti sa njegovim imidžom genijalnog kompozitora, a to je bila njegova detinjasta opsednutost opscenim jezikom i opscenim vicevima čija je glavna tema bila izmet. Pisma koja je slao majci i sestri, a naročito rođaci Bazili, u ogromnoj meri obiluju pominjanjem izmeta. U pismu koje je pisao majci, piše: “Draga majko, ljubim ruke… penkalo mi se rascvetalo, a tako i guzica” (2. maj 1770), dok u pismu sestri kaže da je “zahvalan iz dubine svoje guzice” (17. februar 1770). Ovo su samo neki primeri jezika koji je koristio. Evo šta je napisao rođaci Ana-Mariji Tekli Mocart, u koju je neko vreme bio zaljubljen: “Popiškim ti se po nosu, sve da ti curi niz bradu… A sada ti želim laku noć i mokri u postelji koliko god želiš, čvrsto spavaj i pokušaj da poljubiš sopstvenu guzicu. O, kako mi gori guzica! Šta bi to, dođavola, moglo da znači? Možda je stolica? Da, da sigurno je stolica… (5. maj 1777).

Kompletnu zbirku Mocartovih lascivnih i vulgarnih pisama, u kojima se obilato pominje izmet, prvi je objavio austrijski pisac Štefan Cvajg 1931. Sve do tada su ovi vulgarni delovi izostavljani, verovatno u pokušaju da se sakrije ovaj grozni manir velikog kompozitora i izmeni prava slika o njemu. Prvo objavljivanje njegove opsednutosti izmetom je prouzrokovalo veliki šok i, istovremeno, pružilo povoda za bliže proučavanje ličnosti ovog velikog muzičara.

2/ Mocartovi dugovi

Mocart je napustio ovaj svet grcajući u dugovima. Iako bi bilo logično da je imao i više nego što mu je potrebno za normalan život, izgleda da je zajmio novac iz svakojakih razloga. Na osnovu preostalih zapisa, možemo da izračunamo da je Mocartov godišnji prihod 1781. godine bio 800 guldena. Ako se uzme u obzir da je univerzitetski profesor tada zarađivao 300 guldena, a učitelj u osnovnoj školi 22, takvi znatni prihodi su morali da budu više nego dovoljni. Pa ipak, počev od 1788, Mocart je stalno pozajmljivao novac od svog prijatelja, bogatog bečkog trgovca Mihaela Puhberga (1741-1822). Iz pisama vidimo da je Mocart pozajmio iznos od 1415 guldena. U vreme njegove smrti, ukupan iznos dugovanja je dosegao 3000 guldena -iznos skoro četiri puta veći od njegovih godišnjih primanja.

Jedan od razloga za ovolike dugove bila je Mocartova strast za kockom, koja ga je uništila. Zapisi svedoče da je Mocart bio strastveni igrač bilijara i karata, ali nema dokaza da je igrao u novac. Istina je da su se njegovi troškovi stalno nagomilavali, računajući i troškove za Konstancino lečenje (koja je često poboljevala zbog uzastopnih porođaja), kao i troškove za dvorske zabave. Postoji i dokaz koji ukazuje na sklonost luksuznom životu, kao što je bilo iznajmljivanje skupih stanova i kupovina nakita. Nedavna su istraživanja, pak, malo izmenila ovu sliku. Naime, Mocart je navodno, kao poznati mason, ulagao novac u pokušaju da osnuje novo tajno društvo pod imenom “Grotta” (Pećina). Ova teorija je potkrepljena i činjenicom da je i sam Puhberg, koji je Mocartu pozajmljivao novac, bio mason, iako ne postoje nesumnjivi dokazi u tom pogledu. Tako je pravi razlog za Mocartova ogromna dugovanja i dan-danas ostao obavljen velom misterije.                                                                                                                                                                                        ******                                                                                                                                      Nadam se da nisam “pokvario” sliku o slavnom muzičaru iznoseći ove  zanimljivosti u ove dve priče koje su intimne prirode.

Mocart
Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Slobodan Osmokrović

Slobodan Osmokrović
Slobodan Osmokrović rođen 21.9.1963 g. u Inđiji, ekonomski tehničar. Živim u vremenu kome ne pripadam.