22. Septembra 2018. | 22:21
Početna / Strip / Strip revija Večernjeg lista br. 49 rujan/oktobar 2017.

Strip revija Večernjeg lista br. 49 rujan/oktobar 2017.

 MURDERVILLE • Autor:  Vicente Cifuentes
  Napeta priča inspirirana je kultnim trilerima i hororcima iz osamdesetih i devedesetih. Sara i Victor su par koji pokušava prebroditi krizu u braku tako što će provesti vikend izvan grada. Ali gradić Murdervale ima sasvim drugačiju turističku ponudu.
Pročitajte i kratak intervju s autorom stripa, Španjolcem Vicenteom Cifuentesom.

• KOKO U PARIZU • Crtež: Edvin Biuković:
Prema romanu Ivana Kušana
  Stripom nastalim prema Kušanovoj knjizi prisjećamo se Eddyjeva crtačkog genija i pozivamo vas da pogledate izložbu u Klovićevim dvorima u Zagrebu koja se otvara 26. listopada.
Pročitajte i dijelove razgovora s Eddyjem Biukovićem iz 1998. godine u kojima govori o svojoj strasti prema stripu pod naslovom Želim naučit crtat.

• BEZDAN • Autor: Alfonso Font
  Što učiniti kad, šetajući šumom, naiđete na bližnjega u nevolji?

• PEANUTS • Autor: Charles Schulz
  Bratski je dijeliti sve? Ali ne i četkicu za zube!

• TATICA • Autor: Nob
  Kad smo već kod dijeljenja, trebaju li sestre dijeliti i svoj dnevnik?

     GRAFIČKI MIRAKUL EDDYJA BIUKOVIĆA!
     U ovom broju, uz uobičajenu premijeru svjetskog stripa, repriziramo djelo prerano preminulog Eddyja Biukovića (rođenom 1969. u Zagrebu, umrlom 1999.). Time smo nizu domaćih autora čija smo djela uporno objavljivali u našoj reviji pridodali još jedno značajno ime hrvatskog stripa. Biukovićev strip objavljujemo i u povodu jednog značajnog događaja za strip: zahvaljujući maru njegovih sjajnih prijatelja na čelu s Goranom Sudžukom dobit ćemo u listopadu i posebnu izložbu Eddyjevih djela u Klovićevim dvorima u Zagrebu.
Kako godine odmiču, sve smo sigurniji kako smo u Edvinu Biukoviću izgubili ponajboljeg hrvatskog strip crtača novog naraštaja. Tek nakon njegove prerane smrti, kad se povremeno pojave njegovi stripovi, objavljeni ponajviše zahvaljujući njegovim prijateljima, koji nas uvijek podsjete na veličinu sjajno započetog, tragično nedovršenog i zauvijek izgubljenog opusa. Iza njega, koji je među prvima uspješno objavljivao u inozemstvu, u strip je pristigla jedna nova mladost koja se već afirmirala i osvojila stranice tiskovina diljem svijeta. Njegovim radovima iz devedesetih godina prošlog stoljeća bačeno je sjeme tog iznova oživljenog klasičnog stripa, u kojem će domaći genij doći i do svjetskog značenja. Nažalost, mnogi od tih (danas više i ne tako mladih) autora vrlo su rijetko na stranicama našeg tiska, jer rade za strane izdavače koji su osvojili isključiva prava na objavljivanje njihovih djela. Ipak, zahvaljujući hrabrim domaćim izdavačima pojave se albumi ili zbirke njihovih stripova i na hrvatskom jeziku, pa sve više i malobrojni domaći čitatelji mogu upoznati novo hrvatsko strip stvaralaštvo. Mi se vraćamo upravo tim novim počecima i stripom „Koko u Parizu“ po djelu Ivana Kušana iz Modre lastepozivamo ljubitelje stripa da prošeću izložbenim dvoranama Klovićevih dvora i razgledom njegova bogatog opusa posvjedoče o onome što smo Eddyjevom smrću izgubili.
No, vrata strip umjetnosti i stranice Strip revije Večernjeg lista uvijek su otvorena za njegove nasljednike.

     Nastavlja se…

     Čitajte nas, pišite nam, posjetite na www.stripforum.hr i Facebooku.

     Mladen Novaković

Izvor: Stripforum

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Zoran Todorović

Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.