22. Septembra 2018. | 23:23
Početna / Magazin / Tamara Petrović: Zakon ljubavi (i opraštanja)

Tamara Petrović: Zakon ljubavi (i opraštanja)

Za sve oni koji su na duhovnom putu, rečenica da je ljubav najmoćnija sila u Univerzumu je sigurno i više nego poznata. Ali… Iako ste to možda pročitali na mnogim mestima, to saznanje Vam i nije od neke velike pomoći sve dok ne postane spoznaja. Šta sam ovim htela da kažem?

Htela sam da kažem da je jedno pričati o nekoj ljubavi koja je tako moćna, a potpuno je drugo osvestiti to istinski.

Kao i sa većinom spoznaja, pročitan tekst može mnogo da pomogne na duhovnom putu ali tek kada osetite nešto duboko u sebi, znaćete šta sve te napisane reči zapravo znače.

Najprimarnija potreba svakog ljudskog bića je LJUBAV!

Ona je naša stvaralačka sila, izvorni motiv, najveća pokretačka energija.

Ono što ovde ume da buni jeste mentalno poimanje ljubavi što je velika greška jer se tu osećaj ljubavi svodi na racio koji nikako ne može da pojmi pravu ljubav u njenom širokom i bezuslovnom smislu. Kao što čulom sluha ne možemo da osetimo ukus hrane tako isto i racio ne može da pojmi ono što je izvan njegovih mogućnosti.

Da bih pojasnila ovo što bolje daću vam primere umne i izvorne ljubavi:

Umna – racionalizovana ljubav bi bila otprilike u ovom stilu:

 • Ako mi poklanja pažnju, ja ga/je volim;

 • Ako me ceni i poštuje onda ću i ja njega/nju da volim;

 • Ako se trudi oko mene znači da me voli i to znači da mogu i ja njega/nju da volim;

 • Ako je pametan, a meni se to sviđa ja ću ga/je voleti jer volim pametne partnere;

 • Ako je bogat ja ću da ga volim jer je to normalno da želim pored sebe uspešnog i ostvarenog muškarca koji može da brine o svojoj porodici;

 • Ako….

Drugim rečima ovo su sve stavke na koje se može obratiti pažnja prilikom na primer izbora partnera, prijatelja itd ali sve ovo nema apsolutno nikakve veze sa ljubavlju, jer je ljubav BEZUSLOVNA, a svaka od ovih rečenica uslovljava <ako…>.

Ljubav u smislu najveće pokretačke sile ovog univerzuma podrazumeva osećaj ljubavi kao takav bez uslova i zbog toga sam i u naslovu ovog zakona dodala i opraštanje kao njen sastavni deo.

Razlog je taj da zameranje sebi i drugima nosi veliki teret koji opterećuje naš kapacitet za davanje i primanje ljubavi, za potpuno ostvarivanje svojih potencijala i telenata, za istinsko i potpuno uživanje u životu.

Primer bezuslovne ljubavi bih najlakše mogla da pojasnim preko odnosa mame i njenog deteta što sam i sama u svom životu spoznala i na taj način.

Davaću iste rečenice kao u prethodnom primeru da bi razlika bila jasnija.

 • Volim svoje dete i ako mi poklanja pažnju i ako mi ne poklanja pažnju – nema uslova za ljubav;

 • Volim svoje dete kada me ceni i poštuje ali ga i dalje volim čak i ako me ne ceni i ne poštuje – nema uslova za ljubav;

 • Volim svoje dete ako se trudi oko mene, ali ga volim i ako se ne trudi oko mene – nema uslova za ljubav;

 • Volim svoje dete kada je pametno ali i kada nije pametno ja volim svoje dete – nema uslova za ljubav;

 • Volim svoje dete kada je ambiciozno, uspešno i kada zarađuje puno para. Podjednako volim svoje dete iako nije uspešno, nije ambiciozno i ne zarađuje puno para, nema uslova za ljubav…

Ako želite da povećate u sebi osećaj ljubavi, za početak oprostite onima koje se nisu ponašali u skladu sa vašim očekivanjima. To naravno ne mora da znači da ćete od tog trenutka biti najbolji prijatelji sa vašim dosadašnjim neprijateljima, sa bivšim partnerima koji su vas povredili, sa članovima porodice, prijateljima koji su vas povredili  itd… To uopšte ne mora da znači da vi trebate da imate bilo kakav kontakt sa tim ljudima. Ono što je ovde bitno jeste da vi skinete sa sebe osećaj povređenosti, uvređenosti, besa, tuge itd, da otpustite to i shvatite da se svako ponaša onako kako zna..

Isto ovo važi i sa praštanje samom sebi, za sve što se očekivali od sebe, a niste uspeli da ispunite, za svaki perfekcionizam koji niste uspeli da dostignete, za sve ono što ste nekada uradili a sada vam se to ne dopada.

Samo oprostite sebi i zavolite sebe bez uslovljavanja.

S ljubavlju,

Tamara Petrović

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Tamara Petrović

Tamara Petrović
Reiki Master učitelj i instruktor Joge. Radi individualne Reiki obuke i inicijacije, uživo ili na daljinu. Reiki tretmane uživo ili na daljinu kao i konsultacije u vezi svih oblasti života. Drži raznolike isceljujuće radionice kao i vođene meditacije individualne ili grupne. Mama devojčice Asje.