Početna / Zanimljivosti / U ovom selu rađaju se uglavnom blizanci: Ovde je čak i drveće duplo

U ovom selu rađaju se uglavnom blizanci: Ovde je čak i drveće duplo

Padina, merošinsko selo, ima 100 domaćinstava i oko 300 stanovnika, od kojih su 14 blizanci. Samo u dve kuće koje su u neposrednom komšiluku žive tri para blizanaca. “Ovde je čak i drveće duplo”, naglašavaju meštani dok pokazuju dud u dvorištu porodice Nikolić koji ima jedan koren, a dva stabla.

Na 25 kilometara od Niša, meštani ističu da niko ne može da objasni kako je sedam pari blizanaca rođeno u jednoj “mahali” prečnika oko 250 metara.

 “Uzrok je ili klima ili vazduh ili voda, nešto od toga”, rekao je za agenciju Beta žitelj Padine Toplica Nikolić.
Krajkovačko jezero na Malom Jastrepcu, selo Padina
Krajkovačko jezero na Malom Jastrepcu, selo Padina

Padinčani veruju da je za ovo čudo najzaslužniji “specijalan” vazduh podno Malog Jastrepca i savršeno bistra i čista voda Krajkovačkog jezera pored kojeg se selo nalazi.

Slaviša Nikolić i njegova supruga Snežana roditelji su bliznakinja Katarine i Kristine (17). Oni takođe nemaju objašnjenje za veliki broj blizanaca u njihovom selu, ali su istakli da su meštani srećni što mladi ostaju u selu i što se deca rađaju.

“Selo je malo, ali ima 50 ili 60 dece. Polovina njih je u osnovnoj školi”, rekao je Nikolić. On je kazao da su prvi blizanci u Padini rođeni pre četrdesetak godina, a poslednji pre 12 godina.

Njihove prve komšije Božidar i Danijela Savić imaju dva para blizanaca Anđelu i Aleksandru (17) i Andriju i Anastasiju (13).

Najmlađa od njih Anastasija kaže da je lepo biti blizanac i imati sestre bliznakinje: “Družimo se, pomažemo roditeljima. Nikada nam nije dosadno”, kazala je Anastasija.

Meštani Padine se nadaju da se tradicija rađanja blizanaca u njihovom selu neće prekinuti i da će se uskoro svi zajedno veseliti na krštenju novih “dvojki”, ali zašto da ne, i “trojki”.

u ovom srpskom selu rađaju se uglavnom blizanci

Beta

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Zoran Todorović

Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.