21. Avgusta 2019. | 22:56
Početna / Magazin / Vedar i u desetoj deceniji: Vlasta je preživeo dva logora, kliničku smrt, imao tri braka, a jednu izdaju nikada nije mogao da oprosti

Vedar i u desetoj deceniji: Vlasta je preživeo dva logora, kliničku smrt, imao tri braka, a jednu izdaju nikada nije mogao da oprosti

Srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac Vlastimir Vlasta Velisavljević 28. jula ove godine napuniće 92. U svom životu preživeo je i doživeo svašta, toliko da bi se mogao napisati i izvesti jedan duži pozorišni komad. Bio je zatočenik komunističkog i nacističkog logora, doživeo je kliničku smrt i pogrešnu dijagnozu raka, imao tri braka i suočio se sa izdajom supruge preko koje nije mogao da pređe. I nakon svega, Vlasta i u desetoj deceniji uživa na daskama koje život znače, vozi automobil i zrači optimizmom. Počasni je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Glumom je počeo da se bavi 1938. godine, sa dvanaest godina, na sceni Manježa, Narodnog pozorišta u Beogradu, a u svojoj karijeri je ostvario oko 350 uloga u pozorištu, na filmu, i televiziji. Najširu popularnost stekao je ulogom magistra Đorđevića u seriji Bolji život i kao deo stalne postavke legendarne predstave Buba u uhu koju je na daskama JDP-a igrao preko četrdeset godina.
Vlasta je 1943. bio uhapšen i odveden u nacistički logor Dortmund Herde, u kome je bio primoran da obavlja fizičke poslove. Iz logora je uspeo da pobegne 1944, uz pomoć jednog od majstora u fabrici, koji mu je dao nemačku propusnicu, zahvaljujući kojoj je uspeo da stigne nazad u Beograd. “Spaslo me je to što sam bio mlad i zdrav jer su me, umesto da me pošalju u gasnu komoru, nacisti koristili kao radnu snagu u fabrici granata i oružja u Dortmundu. Jedan od majstora u toj fabrici uzeo me je za svog pomoćnika. Dao mi je nemačku propusnicu, koja mi je, kad sam već pobegao iz logora, pomogla da se preko Minhena najpre dočepam Zagreba, a onda Zemuna i Beograda,” ispričao je Vlasta Velisavljević.

Nakon rata, Vlasta je sa nekoliko drugova pokušao da pobegne u Ameriku, ali je bio uhvaćen i odveden u zatvor na Adi Ciganliji, iz kojeg uskoro pušten. On je proveo i tri godine u zatvoru na Golom otoku, na koji je odveden 1950. nakon što su kod njega, navodno, pronašli ruske knjige, koje su tada bile zabranjene. Prema njegovim rečima, on nije želeo da izda kuma, koji je bio pukovnik u JNA, kojeg su optuživali da je Staljinista. Kada je u Srbiji donet zakon o rehabilitaciji, Vlasta je podneo zahtev, te je rehabilitovan kao zatočenik Golog otoka. Prilikom hapšenja, on je bio student treće godine Pozorišne akademije u Beogradu, na kojoj je kasnije i diplomirao, u klasi Mate Miloševića.
– Na moju su ženu tih godina vršili pritisak da me se odrekne. I odrekla me se. Ali me je i čekala, misleći da ću razumeti i da ćemo nastaviti tamo gde smo stali. Kako da nastavimo? To ne može. Ako vas neko u najtežem trenutku izda, ako vas se odrekne, onda ne vredi, gotovo je! Nisam hteo da joj oprostim – ispričao je glumac koji kaže da su oko njega bile žene koje su pristajale na teške uslove, ali se nisu odricale svojih muževa.

Njegova supruga se nakon svega ponovo udala i sa tim čovekom je otišla u Ameriku. Sa njom ima i ćerku koja je, kada je stasala, zbog teške situacije otišla u Ameriku za majkom gde i danas živi sa njegovim unucima. Vlasta je tokom života imao tri braka i često je u intervjuima isticao da je treći put najslađe. Vlasta je tokom života doživeo i kliničku smrt, a kada se probudio iz kome vratio se na pozorišnu scenu. Pre par godina onkolog mu je dijagnostikovao rak i rekao da mora da ide na zračenja. “Odbio sam, nisam hteo da se zračim. Posle silnog ubeđivanja s tim mladim doktorom, na kraju sam ipak pristao da sutradan dođem na još jedan pregled. Sledećeg jutra, tu u hodniku, naleteo sam na njegovog starijeg kolegu, lekara koji me je prepoznao s televizije. Popričali smo, pregledao me je, pogledao nalaz skenera… Vidim, čudi se čovek. Pozvao je kolegu, onda i neku doktorku. „Pa, vi nemate ništa!“, rekao mi na kraju. „Kakav rak?!“ – objasnio je Vlasta u intervjju za „Njuzvik“.

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Zoran Todorović

Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.