21. Septembra 2019. | 06:47
Početna / Zanimljivosti / Vozićemo se na gumama od drveta

Vozićemo se na gumama od drveta

Proizvođač pneumatika Michelin traži način da, umesto sastojaka koji se dobijaju iz nafte, u izradi guma koristi strugotinu od drveta.

Industrija automobilskih guma tesno je povezana sa naftnom industrijom, s obzirom da se u procesu proizvodnje pneumatika koriste sastojci dobijeni iz ovog energenta.

Poslednjih godina proizvođači automobila sve više se okreću alternativnim pogonskim sistemima, kako bi se stvorili preduslovi da se naftni derivati više ne koriste kao pogonsko gorivo.

Njihovim stopma kreću i proizvođači guma, uključujući i jednog od najvećih u toj industriji – francuski Michelin. Kako piše Motoring.com.au, ova kompanija namerava da iz procesa proizvodnje pneumatika izbaci naftne sastojke. Trenutno, 80% savremenog pneumatika čini materijal dobijen iz nafte.

Michelin radi na tome da polimere koji veštačkoj gumi daju elastična svojstva, a koji se dobijaju iz nafte, zameni materijalom baziranim na drvenoj strugotini koja nastaje kao otpadni materijal prilikom obrade drveta.

Francuska kompanija nada se da bi prvu automobilsku gumu zasnovanu na drvetu mogla da proizvede već 2020. godine.

Osim što bi se na taj način smanjila zavisnost kompanije od nafte, drvena strugotina se jednostavnije nabavlja, uz manje troškove transporta, s obzirom da ju je moguće dobiti na lokalnom tržištu, u okolini fabrike guma.

Michelin veruje da je ovo odlično rešenje za budućnost industrije automobilskih guma. Francuski proizvođač takođe radi na tehnologiji izrade pneumatika pomoću 3D štampača, od koje nas, kako kažu, deli 10-15 godina.

“Trenutno smo u ranoj fazi razvoja štampanja guma, ali očekujemo da će se taj proces u budućnosti koristiti u industrijskoj proizvodnji pneumatika”, navode u kompaniji Michelin.

Izvor: b92.net

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Zoran Todorović

Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.