21. Februara 2018. | 00:34
Početna / Galerije i muzeji / Zavirite u svet Fride Kalo kroz beogradski izlog

Zavirite u svet Fride Kalo kroz beogradski izlog

Španska umetnica Marija Hese stigla u Beograd

Ilustratorka Marija Hese, čije će radove inspirisane životom i delima Fride Kalo beogradska publika moći da vidi od 9. februara u Institutu Servantes, stigla je u Beograd i u susret izložbi planira da jednom od izloga galerije okrenutom ka Knez Mihailovoj ulici da svoj lični pečat.

Domaćoj publici poznata po ilustrovanoj biografiji Fride Kalo, Marija Hese će u galeriji Instituta Servantes predstaviti upravo originalne ilustracije nastale za potrebe te knjige. Otvaranju izložbe, koje je zakazano za 9. februar, prethodiće i oslikavanje izloga galerije koji gleda na glavnu beogradsku ulicu. Uz vedre Fridine boje i detalje koji pričaju priču veću od umetnosti, života i smrti, Marija će pokušati da u srcu Beograda zaintrigira prolaznike i uvuče ih u svoj i Fridin svet.

Institut Servantes u Beogradu organizovaće na svom novom Instagram profilu (@institutservantesbeograd) zanimljivu aktivnost za sve pratioce – biramo najlepšu fotografiju našeg novog izloga. Svi koji žele da učestvuju potrebno je da do kraja februara objave fotografiju izloga koji je ukrasila Marija Hese uz oznaku #FridaUBeogradu, kao i da na njoj označe i zaprate profil Instituta Servantes u Beogradu. Početkom marta proglasiće najlepšu fotografiju, a autora će nagraditi poklonom iznenađenja.

Izložba ilustracija Marije Hese u galeriji Instituta Servantes u Beogradu biće otvorena u petak, 9. februara u 19 časova. Pre toga u Svečanoj sali u 17:30 časova biće upriličen razgovor „Šaputanja i predrasude: žene i kreativnost“, u okviru kojeg će Marija Hese i beogradska umetnica Di Ujdi sa Jelenom Stevanović (DIBIDUS) razgovarati o svojim radovima, ilustracijama i inspiracijama, kao i o položaju i ulozi žena u svetu umetnosti. Dan kasnije, u subotu 10. februara, sa početkom u 10 časova Marija Hese održaće radionicu ilustracije za učenike od 12 do 14 godina, pobednike strip konkursa koji je prošle godine organizovao Institut Servantes u okviru proslave Dana španskog jezika. Nakon toga, sa početkom u 16 časova, umetnica će se družiti sa posetiocima galerije i potpisivati primerke knjige „Frida Kalo. Jedna biografija“.

 

Marija Hese (Uelva, 1982) španska je ilustratorka i autorka ilustrovanih knjiga kao što su „Gordost i predrasude“ i „Frida Kalo. Jedna biografija“, koju je za prošlogodišnji 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga na srpskom jeziku objavila izdavačka kuća DIBIDUS. Njeni radovi objavljeni su u prestižnim španskim časopisima kao što su „Jot Down“ i „Maasai Magazine“, a svoje ilustracije redovno objavljuje i na Instagramu profilu koji prati više od 56.000 korisnika te popularne aplikacije.

Izložba ilustracija Marije Hese biće otvorena sve do kraja marta 2018. godine. Ulaz je slobodan.

Share on FacebookNovakujem

O autoru: Julijana Vincan

Julijana Vincan
Banaćanka, tako reći, ima tri zanimanja - novinarstvo, pevanje i PR. Sve tri aktivnosti doživljava i kao hobije, jer neizmerno voli sve čime se bavi. Svakim svojim postupkom gleda da promoviše lepe, inspirišuće priče i stvari. Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka i masterirala Kreativnu filmsku i televizijsku produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti.