18. Jula 2019. | 21:12
Početna / Magazin / Zdravlje i lepota: Dve šolje kafe za bolje pamćenje

Zdravlje i lepota: Dve šolje kafe za bolje pamćenje

 

Odredjena doza kofeina može da ojača memoriju, ustanovio je tim stručnjaka sa američkog Univerziteta “Džon Hopkins” u Baltimoru, nakon eksperimenta kojim je obuhvaćeno 73 ispitanika koji su dobili zadatak da dobro osmotre slike odredjenih biljaka, korpi, saksofona ili morskog konjica. Nakon toga, polovini učesnika data je doza 200 miligrama kofeina u tableti, što odgovara dvema šoljicama espresa. Druga polovina dobila je lažne tablete kofeina. U odredjenim vremenskim razmacima, u uzorku pljuvačke, meren je nivo kofeina tri puta za 24 sata. Narednog dana od svih ispitanika je zatraženo da gledaju u novi set slika, medju kojima su bile neke od predhodnog dana, i druge, veoma slične njima. Ispostavilo se da su obe grupe dobro razlikovale nove od starih slika, ali su zato ispitanici koji su konzumirali kofein, bolje zapažali razlike na sličnim slikama. Ovaj test je trebalo da pokaže kakav učinak kofein postiže na hipokampus, deo mozga koji uočava razlike zadatih obrazaca, pri tom se služeći kratkoročnim i dugoročnim pamćenjem.

  • Da su koristili standardne testove ispitivanja memorije, bez korišćenja zavaravajućih sličnih slika, ne bi došli do ovih odgovora. Ovako se mozak, uz pomoć kofeina više pomučio u razlikovanju uzoraka, pokazujući da bolje pamti.   kafa
Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Ema Vitković

Ema Vitković
Rođena u Nišu 1978. godine. Scenski masker, frizer, pedijatar i vaspitač. Imala emisiju "Iz mog ćoška" na Aleksinačkom radiju. Učestvovala na dva Fashion Week-a u Nišu kao šminker i član je agencije SNOB gde šminka manekene i manekenke. Voli da piše i da se druži. Udata je i majka dvoje dece, Sare i Stefana.