9. Decembra 2019. | 16:40
Početna / Magazin / Zdravlje i lepota: Matičnjak – Melissa officinalis

Zdravlje i lepota: Matičnjak – Melissa officinalis

Opšti podaci:

Matičnjak je višegodišnja zeljasta biljka sa mirisom nalika na limun.Stablo je uspravno do 80 cm visine. Lišće je elipsasto, po obodu testerasto. Cvetovi se javljaju u pazuhu lista. Krunica je plavičaste boje, ljubičasta ili žuta, levkasta, medonosna. Služi i kao začin. Raste u područiju Mediterana.

Droga i sastav:

Koristi se list ( Folium Melissae) ili cvet (Herba Melissae). Sušenje se mora obaviti u hladu, ne dirati biljku. Ne sme se čuvati u limenoj posudi. Ima miris limuna, a ukus gorak. Ubrani matičnjak mora odmah da se osuši, jer u suprotnom tamni i postaje neupotrebljiv. Lišće se ne sme prenositi u vrećama, nego u korpama, bez nabijanja i gnječenja. Sadrži lako isparljivo etersko ulje, rozmarinsku kiselinu, flavonide, triterpene, citral, tanin, linalol i dr.

Upotreba:

Matičnjak je ” trava za srce” – jača i smiruje lupanje, otklanja nervozu srca. “Trava za raspoloženje” – jača sve vitalne sposobnosti, imunitet, pije se protiv neurastenije, nervne napetosti, glavobolje, gubitka pamćenja. Voda od matičnjaka poznata je kao lek u svetu.

Gajenje:

Ovo je najtraženija biljka na svetu, jer je njegovo ulje najskuplje. Pogoduje mu vlažno zemljište, sunčano ili senovito. Razmnožava se  semenom ili pelcerima u jesen ili proleće.

Foto: Ema Vitković
Foto: Ema Vitković
Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Ema Vitković

Ema Vitković
Rođena u Nišu 1978. godine. Scenski masker, frizer, pedijatar i vaspitač. Imala emisiju "Iz mog ćoška" na Aleksinačkom radiju. Učestvovala na dva Fashion Week-a u Nišu kao šminker i član je agencije SNOB gde šminka manekene i manekenke. Voli da piše i da se druži. Udata je i majka dvoje dece, Sare i Stefana.