10. Decembra 2019. | 14:04
Početna / Sport / Осми март на улицама Крагујевца

Осми март на улицама Крагујевца

Осми март 2019.

Дванаест двопрега са расним коњима вукли су каруце, кочије и четири јахача чинили су осмомартовску демонстрацију живе силе традиције српског коњарства КК “Шумадинац” . Уз достојенствену пратњу полицијаке којој су прво поклонили цвет Шумадинци су по трећи пут провозали улицама Прве Престонице.

На осми март, Дан жена, ми смо се окупили из целе Шумадије да се провозамо од Сајмишта, поред језера Бубањ, Роде, улицама Крагујевца, да окренемо круг код Крста, па поред Суда, Штафете, Главном улицом скоро до Шумарица па назад до Медицинске школе и цркве на Аеродрому и назад, да покажемо нашим грађанима шта Србија има! “Све грађанке које желе могу да се повезу са нама на каруцама и фијакерима које вуку расни коњи докле има места. За суграђенке смо купили стотину каранфила које ће возачи да деле док стојимо на семафорима и одмориштима”, рекао нам је при окупљању на паркингу „Сајмишта” професор Драган Батавељић, председник супштине  КК “Шумадинац”

“Дошао сам мојим колима које вуку два моја дивна ждребца за два сата уживајуће вожње у овом дивном осмомартовском дану на већ традиционални скуп коњара клуба “Шумадинац”. Из планине смо дошли на гуменим колима па смо овде на на сајмишту препрежили.  Желимо да овом дивном приликом поклонимо Крагујевчанкама по један цвет и да својом појавом обезбедимо подмлатак нашем Клубу”, рекао нам је „пензионер из Беча” Слава Дуленац који је на свом имању „узгајивач домаће расе Шарац” и поседује два пастува и два ждребета исте пасмине. 

“Данас смо цвеће већ поделил нашим мајкама, супругама, сестрама и нашим чланицама, а стотину каранфила суграђанкама. Данашње окупљање је у ствари реализација нашег годишњег програма, који предвиђа активности сваки месец. До данас смо се имали Божићно окупљање, па на Светог Трифуна и данас трећи пут, и све то у Крагујевцу”, рекао нам је Радоје Васиљевић из села Кутлова председник  КК “Шумадинац”.

Удружење има бројне планове и већ се припремају да се 17.  априла на Правном факултету придруже студентима на манифестацији „Дани културе” где ће бити домаћин професор Драган Батавељић, па да потом  свечаним дефилеом прославе Ускрс. За мај месец су предвили да се окупе у Грбицама на „Првој Грбичкој фијакаеријади”, па ће се у јуну преселити у наша села: прво Јовановац, Велике Пчелице, па у Кутлово у „Парчету раја” председника КК “Шумадинац” …

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Miloš Ignjatović

Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.