18. Januara 2020. | 20:58
Početna / Nastavnici i profesori / Пола века ОШ ” 21. ОКТОБАР” У Крагујевцу

Пола века ОШ ” 21. ОКТОБАР” У Крагујевцу

Основна школа „21. октобар” налази се у строгом центру Крагујевца. Овог викенда припрема се темељито и акцијашки за предстојећи дан школе, али и адаптира додатне просторије за одвијање наставних активности. Затекли смо радну атмосферу која посећа на нека прошла времена. Радници шкле, председник Школског одбора и волонтери из СУБНОР-а засукали су рукаве и доводили у ред сутеренске просторије.  Просторија за техничко образовање преуређена je и адаптирана за ученичку наставу.

У Крагујевцу је у послератном периоду постојало пет основих школа у предратним школским зградама и шеста Основна школа ,,Јован Поповић“, која је отворена у баракама бившег интерната Средње техничке школе у насељу ,,Вашариште“. Наглим приливом становништа 1958. године шкле постају преоптерећене и основана је нова основна школа у просторијама интерната Учитељске школе. Народни одбор општине Крагујевац 1959. године доноси решење о оснивању Основне школе “21 октобар”. У школу је пресељен највећи број ученика из Основних школа ,,Јован Поповић“, ,,Светозар Марковић“ и ,, Радоје Домановић“. Тако је почетком школске  1959/60. године школа имала 23 одељења са 834 ученика. Школа је 20. октобра 1971. године добила своју зграду у улици  Милована Глишића. Данас има 32 одељења и 758 ученика. Школа је на добром гласу и велики број ученика из других Месних заједница и и приградских насеља жели да похађају Основну школу “21. октобар”.

 Данас школу похађа максималан број ученика, што је дозвољени максимум. На жалост немамо где да примимо све заинтересоване ученике, те смо одбили велики број заинтересованих да дођу у нашу школу. То је доказ да су нам наставници задовољни, а и родитељи, јер је све више ученика у школи. Ми у овом тренутку имамо нешто преко 130 ученика који станују даље од пет километара од наше школе. То знам прецизно по броју месечних возних карти. О нашим кабинетима морам рећи да нису добро искоришћени, јер тај простотор који сада имамо није нам довољан. Потребно је да школу обогатимо са две – три учионице, да би се кабинети боље користили. Ми тај простор имамо у поткровљу зграде. Када се мењао пројектовани равни кров у коси кров 1990. године, надзидана је школа и постоји простор од 800 метара квадратних које само треба преуредити и адаптирати. Нове ученице би за следеђу генерације биле врло битне! Школа би имала више кабинета, просторија за индивидуализовану наставу, које су врх наставе. Ученике у њима делимо по способностима у мање групе. Рад наставника са мањим бројем ученика пре свега у додатној настави, значи да за оне надарене што постижу изузетне  резултате имамо довољно места и простора за усавршавање.

 

 

За ове радове одвојена су мала финансијска средства, купили смо само материјал. Данас на овом пројекту ангажовани су радници шкле, председник Школског одбора пријатељи школе из СУБНОР-а Крагујевац који су дошли да помогну. У понедељк ће се одвијати настава у овим просторијама”, рекао нам је директор Основне  школе “21. октобар” Зоран Ранитовић.

 Већ шест година  на дан школе Основна школа “21. октобар” имаће госте из Москве, а други пут ће им доћи гости из Перма са Урала.

Подручне школе ова школа има и у селима Добрача, Каменица и Рогојевцу.

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Miloš Ignjatović

Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.