fbpx
spot_img

Marko Stojković o Apolon festu, povratku emocije u muziku i buđenju dobrog osećaja u nama

U muzičke vode je uplovio u najgore vreme verujući u najbolji put bez snova i preteranih iluzija ali uz jasan cilj, konkretnu odluku i želju da istraje. Bio je drugačiji, neprilagođen,nov sa svojom vizijom uspeha i muzikom koja se razlikovala od većine onoga što je u tim godinama istrošena i trula muzička scena imala da ponudi. Kvalitet i smisao gotovo da nisu ni postojali, niti su koga interesovali. Srećom vremena su se malo promenila a on je i dalje na svom putu istrajan i sigurno ponosan jer isplatilo se i to višestruko.

Danas je jedan od najkvalitetnijih kantautora, kompozitora, producenata i pevača na ovim prostorima koje je doslednošću uspeo da se izbori za svoju muziku i neke prave vrednosti i koji uprkos mnogim nesnalaženjima i neuspesima ništa ne bi menjao jer sada zna šta je uspeh i čime se on zaslužuje, realnošću, verom u sebe, velikim radom, zahvalnošću i saznanjem da sloboda u svakom smislu nema cenu, a posebno da njome ne treba plaćati popularnost.

Sve što je poneo iz porodice iz koje je krenuo na najbolji mogući način je preneo na porodicu koju je stvorio i to je temelj koji ga je održao i koji mu daje podstrek da uradi još mnogo toga jer mu je iskustvo uprkos mladosti dovoljno veliko da objektivno sagleda svoj život, karijeru, sebe, svoje emocije, principe, izbore, svoje greške, mane i pobede i da sa razlogom bude miran, zadovoljan i ostvaren čovek. Iskrenost pored muzike predstavlja ono u šta najviše veruje.

 

Da li bi, ukratko, predstavio Apolon Production i na čemu trenutno radiš?

Apolon produkcija je izdavacka kuća, koja se bavi muzičkom i video produkcijom, organizacijom raznih manifestacija i festivala. Imamo ugovore sa preko 20 svetskih platformi gde postavljamo autorske pesme i zaštićujemo kako kod nas tako i u svetu.

Čast izuzecima, ali u današnje vreme od početne ideje do premijere pesme i ekranizacije prođe dosta vremena. Sa te strane, nije lako izabrati projekat na kome bi trebalo da se radi nekoliko godina. Kakvi projekti tebe privlače i može se reći, inspirišu da im se posvetiš na duži vremenski period?

Volim nesvakidašnje projekte, projekti koji se razlikuju od sadašnjih šablona, projekti koji se razlikuju od onoga na šta ste navikli u svakidašnjici.

Kakav će biti ovogodišnji muzički Apolon fest?

Apolon Fest pripremamo od januara meseca, zamišljen je kao jedna lepa promocija pevača koji nemaju gde da promovišu i iskažu svoj talenat. Zbog korone koja je dovela muzičare do kolapsa, ove godine festival će na žalost biti bez publike i u skladu sa propisima. Za najbolje smo spremili dosta nagrada iako nije festival zamišljen kao takmičenje.

Dakle, ti si muzički producent i baviš se pevanjem. Kako si izabrao to zanimanje?

U mom slučaju zanimanje je izabralo mene, od prvog razreda osnovne škole, su me uvek odabirali da pevam u školskom horu, u nizu muzičku školu sam posao godinu dana ranije kao klarinetista, u srednjoj muzičkoj školi sam se prebacio na teoretski odsek, kasnije završio višu muzičku školu a zatim i muzičku Akademiju u Sarajevu. Profesionalno sam počeo da se bavim pevanjem u osmom razredu osnovne skole, kad kažem profesionalno mislim na vreme kada sam počeo da zarađujem od pevanja. Muzički producent sam postao takođe slučajno, jednostavno sam hteo da imam svoju autorsku pesmu ali nisam nailazio na materijal koji mi se sviđao i tako sam rešio da stvar uzmem u svoje ruke.

Ako se usudimo da se uporedimo, što se festivala tiče, gde smo u odnosu na svet?

Što se svetskih festivala tiče naravno da se dosta razlikujemo, ne po kvalitetu nego po tome što iza svetskih festivala stoje velike kompanije kao sponzori, u našem slučaju sve sami sponzorišemo tako da, što bi rekao naš narod, snalazimo se. A što se kvaliteta tiče tu smo negde.

Iako vrlo mlad Marko Stojković je dugo na muzičkoj sceni i od samog početka profesionalnog bavljenja muzikom ostao je dosledan svom načinu građenja karijere i trajanja u poslu kojim se bavi što svakako uz kvalitet muzike koju stvara jeste jedan od njegovih glavnih prioriteta. Išao je korak po korak, strpljivo, polako, često beskompromisno ali ne pretenciozno i nenametljivo verujući da je to jedini ispravan put ka kompletnoj muzičkoj afirmaciji i pokazalo se da jeste, ma koliko on bio težak i podrazumevalo se spore korake. Sve što je do sada ostvario govori u prilog toj činjenici. Nikada se nije pokajao zbog svoje istrajnosti i zbog toga što je odoleo iskušenjima i zato se iskrenost njegovih reči kada kaže da bi ponovo krenuo istim stazama i verovao u iste vrednosti ne dovodi u pitanje jer iskustvo koje je do sada stekao predstavlja njegovo veliko bogatsvo.

Vratimo se malo na producentski posao. Na čemu trenutno radiš?

Trenutno radim na jednom veoma zanimljivom i nesvakidašnjem projektu, naime reč je o pop operi. Pokušaćemo da vratimo ono što je zaboravljeno i sta znači muzika, a to je da vam pokrene emocije i probudi ono dobro u vama. Jedan od retkih vokala koji to mogu izvesti je Damiano Roi, tenor koji nam dolazi iz Slovenije, finalista u emisiji “Ja imam talenat” – Hrvatska.

Šta bi izdvojio iz prethodne karijere?

Puno toga imam iza sebe ali nisam od onih koji vole da se hvališu, mogu reći jedino da završavam prvi album, koji će verovatno izaći do kraja leta.

Da nisi muzički producent…

Da nisam muzički producent verovatno bih bio dizajner, elektricar, elektronicar, verovali ili ne volim lemilicu i da se igram strujom.

Da li si nekada stidljiv kada čitaš ili čuješ da te hvale? Da li te pozitivne kritike i komentari nekada obavezuju i osećaš pritisak da to uvek opravdavaš? Onda te to sigurno tera napred da uvek budeš bolji i uspešniji?

Ne volim baš da me mnogo hvališu, niti da se hvalim, ja sam stari kov, volim delima da dokažem ko sam i šta sam a ne rečima. Naši stari su govorili “Pogledaj mu prošlost i znaćeš kakav je čovek”. Nisam sujetan i ne volim da se dokazujem ali da, imam nekog terača u sebi i strašno sam uporan i dosledan da završim ono što sam započeo. Uvek planiram unapred.

Koju vrstu muzike izvodiš pretežno?

Ja sam tip koji nije uokviren jednom vrstom muzike, volim sve sto ima smisla. Pretežno slušam Deep House, volim jazz, pop, narodnjake.

Kako bi ukratko opisao trenutnu muzičku scenu u Srbiji?

Trenutna muzička scena u Srbiji je na zabrinjavajućem nivou, pesme više nemaju poruku kao nekada, tekstovi govore i vrednuju stvari koje u stvari nisu vredne. Novac, kola, droga, viski i šampanjci nemaju nikakvu vrednost, duhovno bogatstvo je ono koje ostaje i koje vas pokreće. Naravno čast izuzecima. Takođe je žalosno što imamo toliko talentovanih muzičara za koje niko nije čuo i verovatno neće čuti. Živimo u vremenu gde se sve plaća nažalost niko nema sluha za talentovane ljude. Ako nemaju novaca da se promovišu niko neće čuti za njih, a to verujte dosta kosta.

Šta predlažeš da se podigne na veći nivo?

Nekada da bi se izdala pesma, morala je proći kroz razne komisije. Jedna komisija je procenjivala da li je tekst adekvatan, druga je bila bazirana na melodiju i sam zvuk pesme a treća da li izvođač zna da peva ili ne. Nije mogao svako snimiti. Mediji su podržavali svakoga ko se isticao i ko je vredeo. Izdavačke kuće i menadžeri su jurili za takvim pevačima. Sada više toga nema, namučiš se da snimiš nešto što vredi i toliko. Niko neće podržati dobru pesmu ili pevača besplatno.

Koja bi bila tvoja poruka čitaocima portala Pokazivač?

Čitaocima portala Pokazivač bih poželeo zdravlja i sreće, a što se tiče muzike, slušajte ono šta vam prija, istražujte malo, ne mora biti dobro jedino ono sto vam se svakodnevno servira.

Marko Stojković zna zašto vredi živeti i pevati, zna šta je najveći uspeh u životui šta će kada prolaznost i godine ostanu iza njega. To saznanje jeste njegova sreća i njegova sloboda. Očigledno je da je uspeo da sačuva obe.

Marko Spirić

Marko Spirić
Marko Spirić
Urednik portala "Pokazivač". Dugogodišnji radijski voditelj, novinar, marketing saradnik, dopisnik dnevnih i nedeljnih novina, časopisa i portala. Intervjuiše poznate ličnosti, prati estradna desavanja, piše životne priče... Humanitarac čija dela koja je činio i čini za ljude i životinje govore o njemu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za doprinos u novinarstvu na prestižnim manifestacijama. Rođen 1986. godine, živi i radi u Vranju.