25. Avgusta 2019. | 17:19
Početna / Vesti / Opasna droga “krokodil” stigla i u Srbiju

Opasna droga “krokodil” stigla i u Srbiju

 

Član Svetske asocijacije šefova policija Marko Nicović ukazao je danas na opasnosti po zdravlje nove sintetičke droge nazvane “krokodil”, koju krijumčari nude mladima.

 

 Nicović: krijumčari mladima, koji nemaju novca, nude ovu “sirotinjsku drogu”

Nicović je rekao da krijumčari znaju da mladi nemaju dovoljno novca da kupe heroin ili kokain i da zato nude “sirotinjsku drogu” nazvanu “krokodil”. Nicović je objasnio da krijumčari radi pravljenja “krokodila” iznajmljuju farmaceute i hemičare i da je reč o drogi koja se može proizvesti mešavinom sastojaka, koji su legalni na tržištu, kao što su kodein, fosfor, jod, benzin i teški metali.

Ukoliko se konzumira “krokodil”, otrovne supstance razaraju telo čak 15 puta brže nego heroin, upozorio je Nicović, ukazujući da ta droga ima halucinogeno dejstvo i da je prvi put napravljena u Rusiji u Sibiru. Na pitanje novinara da li u Srbiji postoje oni koji koriste ovu drogu, Nicović je odgovorio potvrdno i dodao da je srpsko tržište na tranzitnoj ruti između severa, juga istoka i zapada i da je reč o zoni, gde se prepliću mnoge krijumčarske aktivnosti.

     “Krokodil” je, kako prenose mediji, postala popularna u  narkomanskim krugovima u Hrvatskoj. Zavisnicima koža pozeleni kao kod reptila, a u kasnijim fazama otpada meso i vide se kosti, tako da “istrule do smrti”. “Krokodil” se pojavio prvi put 2002. godine, a od tada, samo u Rusiji, od te droge umre čak 30.000 narkomana.

     Zabrinjavajuće je da se “krokodil” pojavio u regionu na splitskom crnom tržištu, ali i u    Srbiji.

Izvor: Blic

Share on Facebook
Facebook
Novakujem