fbpx
spot_img

Zoran Todorović: Pokazivačica

Foto: Jovana Kuzmanović
Foto: Jovana Kuzmanović

Bila je noć. Pokazala mi je put. Rekao sam joj: „ Hvala“. I bila je opet noć. I opet mi je pokazala put. I opet sam joj rekao: „ Hvala“. I tako je trajalo. Noćima, sedmicama, mesecima. I što je više vremena prolazilo, shvatao sam da se sve više vezujem za vreme provedeno sa njom, nego za nju. Da je i ona shvatila. Pokazala mi je.

Delovalo je to nekako čudno, skoro kao prestanak čarolije. Pokazana i prikazana stvarnost zna često da razočara i da u potpunosti razotkrije magiju. Magiju, za kojom svi čeznemo, koju svi želimo. Lepotu mističnosti.

Veliki cirkuski šator. Golubovi i zečevi koje ruke veštog mađoničara vade iz šešira. Pravo niodkuda. Lepet krila golubova, poskoci zečeva, gromoglasni pljesak i ozarena lica veselih ljudi. Graja, neverica i opet aplauz. I još jedan golub, još jedan zeka.Još jedan aplauz.I svi znaju da je trik, svi znaju da nije stvarno.I svi jedva čekaju da cirkus ponovo dođe.

Jeste, pokazala mi je nestvarno. I uživao sam u tome. Shvatio sam da čarolija, iaoko sama po sebi nestvana, u stvarnosti može postojati i trajati. Čarolija se može stvoriti, može osetiti i može spoznati. I, kao takva, živeti i trajati bez težnje da se i ona, poput svih logičnih, za ljude praktičnih stvari, takvom i učini. Jer, onda će nestati. Istopiće se kao pahuljica na ispruženom dlanu. Nestaće poput nestvarne ljubavi.

Znam, bila je moja pokazivačica. Njena uloga i njeno mesto više ne postoje. Sada samo postoji put kojim hodam i cilj ispred mene. Plamti i sija, bukti i blješti. Žarom žar ptice koja čeka da bude izvučena iz šešira veštog mađioničara.

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.