Novakujmo!

Novak Đoković
Foto: novakdjokovic.com

Pročitah skoro da je Zlatan Ibrahimović, u čast svojih fudbalskih majstorija, ušao u rečnik švedskog jezika. Pade mi na pamet ideja koja ne bi, po dobrom starom običaju, sve naše zamenila svetskim, već omogućila da budemo i „svetski, a naši“. Najbolji spoj. Misao je odmah formirana: od imena našeg najboljeg tenisera ikada, osmelicu se reći i sportiste, stvoriti reč koja će oslikati svu zahvalnost i dopadanje delu Novaka Đokovića. Svemu onome što je do sada učinio za nas, i dati mu podstrek za nove uspehe. Čovek, koji je u ovim mračnim vremenima za Srbiju,  svetla tačka koja sija i koja će sijati. Koliko li samo radosti i sreće, osećaja zadovoljstva i ispunjenosti donese. Pune vreće! Darivaše nam Novak, poput nekoga ko se pred određene datume pojavi i pokloni nam nešto. A to je nešto nemerljivo i nekupljivo. Dobar osećaj!

Razvio je i duh zajedništva, pripadanja. Nebitno kojoj navijačkoj grupi pripadamo, koji sport volimo, čime se bavimo – ili kog smo uzrasta ili pola.

Kada Novak igra, svi smo uz njega; kada Novak pobeđuje, svi se radujemo! Svi smo kao jedno – vredno! Zato, „novakujem“ za Novaka!

Ideja je da umesto brzo, nespretno i nepromisljeno uvedene tuđice za „sviđanje“ objavljenih statusa na Fejsbuku – „like“, i njenih izvedenica „lajkovati“, „lajkovanje“ i sl., uvedimo našu reč, pravu. Onu koja će na adekvatan način oslikati i prezentovati naš osećaj i postupak, kada jednim klikom pokažemo da je nešto, po našem mišljenju, vredno. Dostojno našeg dopadanja. Sviđa nam se. Oduševljeni smo time. Volimo to!

Sva ta i slična osećanja mogla bi se sliti u jednu reč. Novu. „Novakujem“!  „Novakujem“, „novakovanje“, „novakujmo“ – umesto „lajk“, „lajkovanje“, „lajkujmo“.

Efektnije na objavama – neuspelo „sviđa mi se“ zameniti kraćom, jednostavnijom i našom, koja će zaživeti i zameniti već odomaćeno „lajk“.

Moj predlog je – „novakujem“! „Novakujem“ za Novaka.

Za svaku dobru objavu – „novakujem“.

Moguće je da, ako se mi složimo u Srbiji, na Balkanu i dijaspori, Novak postane i Fejsbuk fenomen, kao svetski, a naš – kao što u tenisu i svetskom prostoru već jeste.

Tesla je dobio svoju jedinicu mere – svetsku, a našu. Pokrećem inicijativu za još jednu jedinicu mere, svetsku, a našu – jedinicu mere dopadanja – „novakujem“. Možda će uskoro i statusi na engleskom imati „novakujem“, kao oznaku za dopadanje. Time bi i svet odao priznanje na adekvatan način Novaku, kao što se svet odužio upotrebljavajući imena naših velikana za nazive koje koriste ljudi širom planete.

Od danas, moja dopadanja biće propraćena rečju – „novakujem“.

Inicijativa pokrenuta od strane autora ovog teksta, 7. januara 2013. godine.

Autor: Zoran Todorović

Bonus video: Sportska i navijačka himna – Ti svoj put znaš!