fbpx

Jezičke nedoumice: Viber ili Vajber

Foto: Nemanja Andrić
Foto: Nemanja Andrić

 

Nedoumica:

Nedavna VIP-ova reklama koja se emituje na televizijama je postavila jedno interesantno pitanje. Da li se kaže Viber ili Vajber i šta je ispravnije? Hteli mi to da priznamo ili ne, ali moderna tehnologija nameće i moderan rečnik, što znači da će se jezici širom sveta prilagođavati onome što im nameće vreme u kome živimo. Često čujem i pozivanje na Klajnovu opravdanost i neopravdanost uvođenja stranih reči u naš rečnik, ali ne vidim razlog. Odgovor je i više nego jednostavan, jer je ispravnije reći Vajber.

Objašnjenje:

Pre svega nije potrebno pozivanje na opravdanost ili neopravdanost, jer  „Vajber“ je ništa drugo osim imena za aplikaciju. Po pravopisu, kada transkribujemo reči iz engleskog jezika treba da obratimo pažnju i na pisanje i na izgovaranje. Pa je ispravno reći Džon, a ne je John ili pak Lukas a ne Lucas… Isto je i sa nazivom Facebook odnosno Fejsbuk. Što znači da je i za „Viber“ ispravnije reći Vajber. Eto, nedoumica je rešena, a VIP sada slobodno može da promeni reklamu.

Literatura:

PEŠIKAN, Mitar. „Pravopis srpskog jezika“, izmenjeno i dopunjeno izdanje, Biblioteka Matice srpske, Novi Sad.

Nikola Učur
Nikola Učur
Svakako da bih ja sam sebe najviše hvalio, ali mislim da o meni mogu da govore ljudi koji me poznaju, a ne ja. Živim u Novom Sadu. Student sam žurnalistike, obožavam konceptualnu fotografiju. U slobodno vreme crtam. Volim da mi je vreme apsolutno ispunjeno.