fbpx
spot_img

Počinje prvi Gašin sabor u Dečjem kulturnom centru Beograda

Majstori srpskog humorističkog i
karikaturalnog stripa na jednom mestu

Snimlјenim zvukom drndafona, instrumenta Predraga Ristića iz grupe Medijala, kao realne verzije istoimenog instrumenta Gaše Šeprtlјe iz stripa, u četvrtak 24. aprila, u podne počinje „Gašin sabor“, jedinstven festival u Jugoistočnoj Evropi, specijalizovan za karikaturalno–humoristički i porodični strip.
Prve godine je tema opus franko–belgijskog genija humora Andrea Frankena, pa festival uz srpski ima za službeni jezik i francuski, i već je zastuplјen u kalendaru frankofonih festivala Evropske Unije, sa izvanrednim odzivima tamošnjih stručnjaka.
Na manifestaciji čiji je koncept „šeprtlјenje i sanjarenje“, a slogani „tri dana smeha“ i „smeh, zabava i čudesa za poneti“, publici će u Dečjem kulturnom centru Beograda biti ponuđene izložbe, tržnica, promocije, predavanja, projekcija, umetničke radionice, konkurs za geg–tablu, stručno–naučni skup i druženje sa čuvenim stvaraocima.
U pedesetak govornih programa i na tri okrugla stola biće predstavlјeno stotinak tomova raznih stripova, direktno uvodeći laike u polјe humorističkog i karikaturalnog stripa, i uopšte u ovu čarobnu umetnost. Biće podrobno predstavlјeno i desetak važnih umetničkih karijera i novi film „Gaša Šeprtlјa“, a publici svih generacija se nude i tri dana umetničkih radionica i master klasova.

Bogat program za tri dana
Oko osamdeset umetnika, stručnjaka za kulturu i pedagoga je najavilo svoje prisustvo i doprinos na festivalu. Više beogradskih osnovnih i srednjih škola kolektivno će učestvovati, a u ime dece i pedagoga u ceremoniji otvaranja će učestvovati i Aleksandra Lončar, direktor osnovne škole „Đuro Strugar“ sa Novog Beograda. Na otvaranju će učestvovati i predstavnici diplomatskog kora, ustanova Srbije, te organizatora festivala — Dečjeg kulturnog centra i Udruženja stripskih umetnika Srbije pri kojem deluje Centar za umetnost stripa, kao stručno jezgro Gašinog sabora.
Pod jednim krovom se po prvi put specijalizovano okuplјaju majstori srpskog i jugoslovenskog karikaturalnog stripa i humora, veliki crtači i pisci kao što su Lazo Sredanović, Laza Lazić, Radič Mijatović, Božidar Milojković BAM, Nikola Maslovara, Dušan Relјić, Zoran Kovačević, Lazar Odanović, Dragan Perić, Dragan Lazarević, Rade Tovladijac, Siniša Radović, Zoran Penevski, Saša Arsenić, Siniša Banović, Milisav Banković, Uroš Begović i desetine drugi…
Otvara se i osam izložbi i kolekcija otisaka iz stripova franko–belgijskih i srpskih umetnika – gde se posebno izdvajaju izložbe Andrea Frankena, retrospektivna glavnog ovogodišnjeg gosta festivala Radiča Mijatovića Miše i nove Dikanove avanture Laze Sredanovića. Sabahudin Muranović Muran je za jedan od plakata festivala ekskluzivno uradio prvi susret Nikole Tesle sa šašavim izumitelјem Gašom Šeprtlјom i šarmantnom živulјkom Marsupilamijem.
Učešćem u promocijama ili pisanjem članka za stručno–naučne skupove doprineće i ugledni poznavaoci i aktivista stripa kod nas — Vasa Pavković, Momčilo Rajin, Aleksandar Žikić, Vladimir Topolovački, Ljubiša Gvoić, Dragoslav Jovanović Dragon, Saša Rakezić, Srđan Savić, Zoran Nikolić, Marko Stojanović, Pavle Zelić, Ivan Velјković, Dejan Savić…
Predsednik festivala ove godine je značajno ime srpsko–francuskog stripa Dragan Lazarević (Dragan de Lazare), a u stručnom odboru su i Rade Tovladijac, Vladimir Vesović, Bojan M. Đukić, Lidija Seničar i Zoran Stefanović. Koordinatori za javnost su Pavle Zelić i Tamara Lujak, a stručno su doprineli i Nebojša Jovičić, Goce Balković, Nenad Petrović, Zlatko Milenković i mnogi drugi.
Grafički dizajner festivala je nagrađivani mladi umetnik Marko Šerer, student beogradskog Fakulteta primenjenih umetnosti, ustanove koja je svetskom stripu dala desetine umetnika.

Lepeza svetskih junaka i naših izdavača
Publika će na jednom mestu moći da se sretne s najvažnijim junacima i delima srpskog stripa, od temelјa kao što su šest bajki i slikovnica Čika Đorđa Lobačeva, Mike Miša Vlaste Belkića i drugih junaka predratnog Zlatnog doba našeg stripa, sve do modernih klasika kao što su junaci Ive Kušanića (koje je priredio Zdravko Zupan sa Vasom Pavkovićem), Mija Siledžija, Dikan i Stari Sloveni, Kiki Rot, Mivelovi stripovi, Mika Muštikla, Lijanko, Paceri, Kiseline crne boje, Iv Rokatanski, Filip i Olga, klasični i moderni stripovi Leskovca i Valјeva… Tu su i basne u stripu, srpski naučnici u slici i reči, ilustrovani vekovi srpske pismenosti za decu Slobodana Stanišića itd.
I izbor stranih junaka koji su na jednom mestu na dohvatu čitaocima je impresivan. Osim Frankenovih junaka kojima je posvećen festival — Gaše Šeprtlјe, Spirua i Fantazija (Spire i Ćire), Marsupilamija… — tu su i dalјe neprevaziđeni Mali Nemo u Zemlјi snova, ali i Popaj, Talični Tom, Iznogud, Hogar, Mumin, Redov Bili, Titef, Kalvin i Hobs, Bil i Bul, Rubina, svetska mitologija u stripu, ilustrovani večni klasici od Barona Minhauzena pa nadalјe…
Svoju ovdašnju premijeru imaće kapitalni projekat od dve nove monografije beogradskog istraživača Vladimira Topolovačkog Beskonačni itinerer kroz svet strip albuma, tom 3 i 4, u izdanju Strip agenta iz Zagreba, koji su upravo objavlјeni ovog meseca. U pitanju je anotirana bibliografija–leksikon skoro 10.000 stripskih izdanja sa područja nekadašnje Jugoslavije.
Biće predstavlјeni izdavači stripova iz Srbije kroz svoja najnovija izdanja, a naročito Beli put, Darkvud, Komiko, Sistem komiks, Everest medija, Makondo, Modesti komiks, Pčelica, Udruženje „Nikola Mitrović Kokan“, „Svet stripa“ , Besna kobila i mnogi drugi. Osim autora iz Srbije, biće izložena izdanja istaknutih autora sa prostora nekadašnje Jugoslavije.
Festival svaki dan organizuje i umetničke radionice za sve generacije prof. Vladimira Vesovića iz Škole „Đorđe Lobačev“, koja slavi četvrt veka, kao i master klase međunarodnog stripskog profesionalca i osnivača Beogradskog kruga 2, Bojana M. Đukića. •

     PROGRAM GAŠINOG SABORA 2018.
(Dečji kulturni centar, Beograd)

Upozorenje posetiocima — Nisu svi događaji navedeni u programu, a naročito ne akcije iznenađenja i improvizacije. Organizator zadržava sebi pravo izmene, ukidanja ili ignorisanja ovog programa u slučaju viših sila ili pojave Gaše. Ko se meteora i promaje čuvao, nije se kajao.

     Četvrtak, 26. april 2018.
     Atrijum  
12–13 časova — početak rada i svečano otvaranje festivala zvukom Gašinog drndafona (instrument Predraga Ristića)
13–18 č. — vođene stručne ture po izložbama za prijavlјene škole
14–18 č. — promocije knjiga
12–18 č. — u Galeriji atrijuma: radionice Škole „Đorđe Lobačev“ pod vođstvom profesora Vladimira Vesovića
12–20 č. — Izdavački kutak – prodaja izdanja i suvenira
     Crvena sala
14–18 č. — Master klas – stvaranje i značaj stripova po Bojanu M. Đukiću, međunarodnom stripskom profesionalcu (do četiri seanse po 30 minuta)
     Program promocija u četvrtak 14–18 časova
-Izdavačka kuća „Beli put“: „Hogar“ i „Redov Bili“
-IK „Sistem komiks/Moro“: „Filip i Olga: Knjiški molјci“ – Dušana Pavlića i Zorana Penevskog, „Titef“, „Asteriks u skicama prijatelјa“, „Kalvin i Hobs“
-IK „Makondo“: edicije „Mali Nemo u Zemlјi snova“, „Srpski naučnici u slici i reči“ i „Večni klasici“
-IK „Rozenkranc“ „Detektiv Lakonogić“ – Nikola Maslovara i saradnici
-IK „Everest medija“: „Dikan i Stari Sloveni“ – gostovanje Laze Sredanovića i prijatelјa, potpisivanje knjiga
-„Beskonačni itinerer kroz svet stripa albuma“ 3 i 4, Vladimira Topolovačkog, Zagreb 2018, prva beogradska promocija!

     Petak
     Atrijum
12–18 č. — vođene ture po izložbama (do 30 minuta)
12–18 č. — promocije (prosek trajanja po jednom izdanju – 20 minuta)
12–18 č. — U Galeriji atrijuma: radionice Škole „Đorđe Lobačev“ pod vođstvom profesora Vladimira Vesovića
12–20 č. — Izdavački deo – prodaja izdanja
     Crvena sala
12–16 č. — master klas – stvaranje i značaj stripova po Bojanu M. Đukiću
18 č. — zatvorena projekcija filma „Gaša Šeprtlјa“ za diplomatski kor, istraživače, umetnike i novinare (Francuska, 2018)
     Program promocija u petak 12–18 časova
– IK „Darkvud“ i „Marketprint“: „Porodica Tarana“
– IK „Veseli četvrtak“: „Talični Tom“
– Izdavačka kuća „Komiko“: „Popaj“, „Doživlјaji Mike Miše“, „Zlatno doba Srpskog stripa“, „Mumin“…
– IK „Darkvud“, Beograd: „Iznogud“ i „Bil i Bul“
– IK „Pčelica“: Srpske basne u stripu, Mitologija u stripu, Vekovi srpske pismenosti…
– Udruženje „Nikola Mitrović Kokan“ i Milisav Banković predstavlјaju humor i karikaturu u leskovačkom stripu
– IK „Modesti komiks“ predstavlјa: „Stripske majstorije Ive Kušanića“, priredio Zdravko Zupan sa Vasom Pavkovićem i pregled humora i karikature u leksikonu „Stripovi koje smo volei: izbor stripova i stvaralaca sa područja bivše Jugoslavije u 20. veku“ Živojina Tamburića, Zdravka Zupana i Zorana Stefanovića
– Nova verzija „Mije Siledžija“ Brane Nikolića, modernog klasika srpskog stripa
– Božidar Milojković BAM, Dragan Lazarević i Lazar Odanović: „Kiseline crne boje“ „BAM – Blogografija“, „Iv Rokatanski: Doživlјaji u gradu svetlosti“, „Rubina“ i drugi radovi…

     Subota
     Atrijum
12–18 č. — stručni skup i promocije Frankenovih izdanja (sa pauzama između seansi)
12–18 č. — u Galeriji atrijuma: radionice Škole „Đorđe Lobačev“ pod vođstvom Vladimira Vesovića
12–18 č. — Izdavački deo – prodaja izdanja
     Promocije i teme stručnog skupa
– Promocije knjiga Andrea Frankena u izdanju „Darkvuda“ i „Belog puta“ i okrugli sto o ovom autoru
Sabrani „Gaša Šeprtlјa“; “Spiru i Fantazio“ („Spira i Ćira“); „Marsupilami“; „Crne misli“
– Đorđe Dimitrijević kao stripski prevodilac
– Radič Mijatović – Miša — okrugli sto o glavnom gostu prvog Gašinog sabora
– 18 časova: Svečano zatvaranje festivala zvukom Gašinog drndafona
(instrument Predraga Ristića za koji je komponovao Zoran Simjanović)

Kraj saopštenja
www.dkcb.rs • www.usus.org.rs

https://www.facebook.com/pg/…
https://www.facebook.com/events/1900509949967765/
https://twitter.com/Gasin_sabor
https://www.instagram.com/gasinsaborbgd/
http://opalebd.com/festivals/details/1858
http://opalebd.com/agenda/festivals
http://opalebd.com/auteurs/fiche/1354

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.