15. Decembra 2018. | 19:51
Početna / Film / Inspirišući film „Džejn“ pred beogradskom publikom

Inspirišući film „Džejn“ pred beogradskom publikom

Hvaljeni dokumentarac „Džejn“, koji publiku upoznaje sa revolucionarnim radom i nesvakidašnjim životom dr Džejn Gudal, naučnice čija su istraživanja iz korena promenila naša saznanja o svetu šimpanzi, premijerno će biti prikazan pred domaćom publikom 14. marta od 18 časova u Kulturnom centru Beograda. Ulaz slobodan.

Nastao u produkciji National Geographic-a i premijerno prikazan u septembru prošle godine na čuvenom Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, film „Džejn“ poneo je nominaciju za nagradu BAFTA za najbolji dokumentarni film, a više američkih strukovnih i kritičarskih udruženja proglasilo ga je za najbolji dokumentarac 2017. godine. Čuveni časopis Vogue otišao je korak dalje tvrdeći da je „Džejn“ jedan od najboljih dokumentaraca svih vremena. Kao poseban kuriozitet u celoj priči, izvanrednu muziku za film potpisuje slavni Filip Glas, jedan od najznačajnijih savremenih američkih kompozitora.

Više od sto sati do sada neviđenih snimaka napravljenih u tanzanijskom nacionalnom parku Gombe tokom šezdesetih godina XX veka u zaokruženu filmsku priču uklopio je nagrađivani reditelj Bret Morgen. Publika će tako biti u prilici da prati priču o Džejn Gudal, mladoj ženi bez formalnog obrazovanja čije je istraživanje šimpanzi uzdrmalo tadašnju, dominantno mušku naučnu zajednicu i napravilo revoluciju u našem shvatanju prirodnog sveta.

„Kad sam prvi put gledala film, osetila sam snažnu nostalgiju, bilo je nečega veoma stvarnog i nesputanog“, rekla je dr Džejn Gudal, osnivač instituta „Džejn Gudal“ i ambasadorka mira Ujedinjenih nacija. „Film prikazuje kakve su stvari zaista bile, iznosi ljudske karaktere, naročito moj i Hugov, na veoma intiman način. Vratio me je u najbolje dane mog života onako kako nijedan dokumentarac do sada nije.“

Reditelj filma „Džejn“ Bret Morgen dobro je poznat širom sveta ljubiteljima dokumentarnih ostvarenja po svom jedinstvenom, intimnom i upečatljivom filmskom rukopisu. Pre upuštanja u avanturu snimanja filma o Džejn Gudal i njenom naučnom radu, pobrao je pohvale kritike i publike dokumentarnim filmovima o Kurtu Kobejnu (Kurt Cobain: Montage of Heck, 2015) i sastavu The Rolling Stones (Crossfire Hurricane, 2012), a film „On the Ropes“ iz 1999. godine doneo mu je nominaciju za Oskara u kategoriji najboljih dokumentarnih filmova.

„U ovoj priči najviše me je zainteresovala borba za priznanje jedne žene, naročito u vreme kad je Džejn radila“, rekao je režiser Bret Morgen. „Ovaj film je u velikoj meri ljubavna priča, s tim da nije reč o ljubavi između muškarca i žene, već između žene i njenog rada.“

U saradnji sa beogradskim Festivalom nauke, pre projekcije filma u dvorani Kulturnog centra Beograda sa početkom u 18 časova biće održana naučna tribina na kojoj će se, inspirisani radom i zalaganjima Džejn Gudal, govoriti o podizanju svesti o ugroženim životinjskim vrstama u Srbiji. Uticaj ljudi na prirodu pogubniji je iz dana u dan, što se posebno ogleda kroz primere zagađivanja životne sredine, uništavanja prirodnih staništa i nestanka vrsta. Prema procenama svetskih organizacija, na svakih sat vremena sa naše planete nestanu četiri vrste! U Srbiji se pretpostavlja da je čak 429 životinjskih vrsta pred istrebljenjem, od čega je 66 vrsta sisara i 273 vrste ptica.

Na tribini u KCB-u biće reči o primerima dobre prakse koji se sprovode u našoj zemlji, kao što je slučaj sa mrkim medvedima, jesetrama i beloglavim supovima, ali će biti istaknuti i negativni primeri sa katastrofalnim posledicama kao i napori da se sačuva poslednji par orlova krstaša, vrste koja se nalazi na državnim simbolima Srbije.

Učesnici razgovora biće Duška Dimović, direktorka WWF programa u Srbiji, dr Milan Paunović, direktor Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, dr Saša Marinković iz Fondacije za zaštitu ptica grabljivica i Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, a u ulozi moderatora naći će se Rambo Amadeus, naš poznati muzičar i ekološki aktivista.

Nakon premijere u Kulturnom centru Beograda, film „Džejn“ imaće televizijsku premijeru 18. marta u 21:55 na National Geographic-u, a tog dana ovaj dokumentarac biće emitovan u 172 države na čak 43 jezika.

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Julijana Vincan

Julijana Vincan
Banaćanka, tako reći, ima tri zanimanja - novinarstvo, pevanje i PR. Sve tri aktivnosti doživljava i kao hobije, jer neizmerno voli sve čime se bavi. Svakim svojim postupkom gleda da promoviše lepe, inspirišuće priče i stvari. Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka i masterirala Kreativnu filmsku i televizijsku produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti.